2000ste woning verduurzaamd

Deze maand verduurzaamden wij de 2000ste woning. Om dit te vieren legde directeur Wonen en Vastgoed Han Leurink vier ‘groene’ tegels in de IJsselstraat in Purmerend. Dit deed hij samen met technisch directeur van ToekomstGroep Ton van Langen. “Van een verplichting maakten we een kans. Intermaris is één van de weinige woningcorporaties waar verduurzaming van het bezit daadwerkelijk gaat lukken, zelfs al voor de gestelde termijn”, aldus de heer Leurink.

 

Voor 2020 gemiddeld label B
Woningcorporaties kregen via de wetgever de opdracht hun bezit te verduurzamen. Het is de bedoeling dat alle sociale huurwoningen in Nederland voor 2020 gemiddeld label B hebben. Dat betekent forse investeringen die zonder huurverhoging niet mogelijk zijn. Maar huurverhogingen zijn geen populaire beslissingen. 

Intensief contact met bewoners
Projectleider Duurzaam Wonen Cees Luyckx: “We gaan pas aan de slag als 70% van de bewoners instemt, met de aanpak én de huurverhoging. Tot nu toe lukt dat. Vaak is het zelfs ruim 80% dat instemt. Ik ben ervan overtuigd dat de persoonlijke communicatie hierin een belangrijke rol speelt. Ondanks dat het zeer tijdintensief is, kiezen we ervoor elk project te starten met een persoonlijk huisbezoek van onze opzichter. Hij deelt de plannen, legt de energiebesparing en huurverhoging uit, inventariseert wat nodig is voor de woning en luistert goed naar de feedback van bewoners. Zo ontstaat er een goede afstemming qua werkzaamheden en verwachtingen.” 

Goede samenwerking en bewezen technieken
“Een andere, bepalende factor is de samenwerking met onze aannemers. We werken met drie geselecteerde aannemers. Naast hun ervaring en kennis op verduurzamen, zijn zij ook geselecteerd op hun oplossingsgerichtheid en contact met bewoners. Tijdens het renovatietraject zijn zij ten slotte de dagelijkse gesprekpartner voor bewoners. En als laatste: we kiezen niet voor de meest innovatieve maar juist bewezen technieken. Waarvan we weten dat ze echt voor een energiebesparing zorgen”, aldus Cees Luyckx. 

Bewezen resultaat
Directeur Wonen en Vastgoed sluit af met de woorden: “Ons uitgangspunt is dat huurders na de verbeteringen lagere energiekosten hebben én aangenamer wonen. Bij de eerste projecten moesten huurders ons op ons woord geloven dat de woonlasten na de verbeteringen verlagen. Nu vier jaar en 2000 woningen verder, is er concreet bewijs. De energierekeningen van bewoners uit eerdere projecten laten zien dat de energiekosten daadwerkelijk dalen. En lager energieverbruik is beter voor het milieu. Daar zijn we als Intermaris trots op!”

Over de auteur

Intermaris

Samen met onze huurders verduurzamen we duizenden huizen in Hoorn, Purmerend en Monnickendam. Isolatie en zonnepanelen zorgen voor meer wooncomfort en energiezuinigere woningen. Hierdoor besparen de bewoners op hun energiekosten. Lager energieverbruik is beter voor het milieu. Daar zijn we trots op! Over Intermaris Iedereen verdient een fijn thuis. Plezierig wonen is een eerste levensbehoefte; het is de basis voor het creëren van je leven. We zetten ons dagelijks in om dit mogelijk te maken. Voor onze huidige bewoners én toekomstige bewoners die geen woning kunnen krijgen op de vrije huur- en koopmarkt. Jong, oud, alleenstaand, samenwonend, met of zonder kinderen; onze missie is geslaagd als ze een passende woonplek hebben in een kansrijke buurt. "Intermaris, voor jou(w) thuis "

Lees meer artikelen van Intermaris
F
F