17e eeuwse dijkpalen dragen nieuw project

Op het toekomstige stadsstrand van gemeente Hoorn zijn ruim 120 oude dijkpalen uit de grond getrokken. De palen komen uit de 17e eeuw. Voor de bouw van het stadsstrand zijn de palen niet nodig maar wat doen we er dan mee? “Na wat schaaf- en zaagwerk zijn ze nog goed bruikbaar. Fijn van nerf, eersteklas materiaal”, volgens archeoloog Michiel Bartels. De historische palen worden daarom opnieuw ingezet en hergebruikt door Clean2Anywhere en dragen zo bij aan een circulaire economie én aan een mooi verhaal met dubbele betekenis!

 

Goed herbruikbaar
Kansen voor hergebruik van de historische palen zijn meteen opgepakt. Zo nam projectleider Stadsstrand Hans Manten contact op met projectleider Circulaire Economie Bob van Lanen. Het idee om de palen opnieuw te gebruiken voor een ander doel, zoals op de werf van Clean2Anywhere sloeg direct goed aan. Edwin ter Velde van Clean2Anywhere zag meteen kansen voor het hergebruik van de palen en was enthousiast.

Op de werf van Clean2Anywhere wordt er gebouwd aan 17de -eeuwse schepen uit afvalplastic. Zij gaan de historische palen o.a. gebruiken voor de aanleg van een scheepshelling waarop het 17de -eeuwse fluitschip gebouwd kan worden. Dit past helemaal bij de missie van Clean2Anywhere. “Wij gaan er weer wat moois mee doen want weggooien is zonde!” aldus Edwin.

 

Bekijk hier het filmpje


Circulaire economie

In een circulaire economie kijken we naar kansen en mogelijkheden hoe we zuinig omgaan met grondstoffen. Er bestaat geen afval meer…sterker nog, afval wordt hergebruikt en is de nieuwe grondstof! De regio Westfriesland ziet circulair ondernemen als belangrijk thema voor een duurzame en toekomstbestendige economie. Hierdoor wordt afval verminderd en worden producten opnieuw ingezet voor een ander doel (hergebruik) of omgevormd tot een ander product (recycling). Meer hierover lees je op https://circulairwestfriesland.nl/


Extra

Archeoloog Michiel Bartels maakte een filmpje over de vondst van de palen.
Ook NH Nieuws ontdekt dit mooie nieuws en schrijft een artikel plus filmpje over het hergebruik van de palen.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F