Aardgasvrij

Van aardgas naar 100% duurzame energie We roepen een halt toe aan het gebruik van fossiele brandstoffen en stappen over naar duurzame energie om onze huizen en gebouwen te verwarmen. De gemeente is door de landelijke overheid aangewezen om de warmtetransitie lokaal aan te zwengelen. Dat betekent dat we in Hoorn ervoor willen zorgen dat…

Van aardgas naar 100% duurzame energie

We roepen een halt toe aan het gebruik van fossiele brandstoffen en stappen over naar duurzame energie om onze huizen en gebouwen te verwarmen. De gemeente is door de landelijke overheid aangewezen om de warmtetransitie lokaal aan te zwengelen. Dat betekent dat we in Hoorn ervoor willen zorgen dat er duidelijkheid is over welke alternatieve warmte-oplossingen er zijn in de verschillende wijken. Daarnaast geven we duidelijkheid over wat inwoners en ondernemers nu al kunnen doen om energie te besparen.

In het jaar 2040 koken, douchen en verwarmen we ons huis op een duurzame manier. Dat is een grote klus en doen we stap voor stap. We bekijken welke oplossing er bij welke wijk logisch is en dat staat omschreven in de Transitievisie Warmte. De verwachting is dat een groot deel van de energie die nodig is, binnen Hoorn opgewekt kan worden. Zoals met zonne-energie en warmte uit water.

 

Warmtetransitie in de Kersenboogerd

In de Transitievisie Warmte van Hoorn is de Kersenboogerd als eerste wijk aangewezen om te onderzoeken hoe deze aardgasvrij kan worden. Gemeente Hoorn werkt hierin samen met Intermaris en HVC. Samen zetten zij een haalbaarheidsonderzoek op, dienen zij een aanvraag voor een financiële bijdrage bij het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) in en informeren en betrekken zij de wijk bij duurzaamheid via Puur Hoorn.

 

Samen met de wijk

Het is ook belangrijk om inwoners op een goede manier te informeren en te betrekken. Uiteindelijk zal ook iedereen in Hoorn de verandering in hun dagelijkse leven, thuis of op het werk, moeten doorvoeren. Maar om een verandering voor elkaar te krijgen, moet je weten wat je vandaag, morgen of in de toekomst kan doen. Hiervoor worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de Kersenboogerd.  Wegens de coronacrisis krijgen deze activiteiten misschien een andere vorm omdat er geen bijeenkomsten meer georganiseerd worden. Momenteel wordt er gekeken naar digitale mogelijkheden. We houden je op de hoogte.

 

Wat kan je nu al doen?

Jouw woning alvast voorbereiden op wat komen gaat? Duurzaam Bouwloket helpt bij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van je woning. Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is wat de toekomst ons gaat brengen qua duurzame energie infrastructuur, zijn er genoeg maatregelen die je nu al kunt treffen om je woning hierop voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van hoogwaardige isolatie, inductie koken, je verwarmingssysteem geschikt maken om te verwarmen met lage temperatuur en natuurlijk het zelfstandig opwekken van duurzame energie. Het stappenplan van Duurzaam Bouwloket helpt je hierbij.

Op de website van de landelijke campagne www.iedereendoetwat.nl vindt u ook tips wat u nu al kunt doen als het gaat om het besparen van energie en het gebruik van duurzame energie.

 

Duurzaamheidslening en energiesubsidie

De gemeente Hoorn heeft een duurzaamheidslening en een energiesubsidie om je te helpen bij het energiezuiniger maken van uw huis. Wil je weten op welke regelingen jij een beroep kan doen? Ga hiervoor naar onze pagina Subsidies en ondersteuning.

 

Meer informatie

Vijftien gemeenten in Noord-Holland en Omgevingsdienst NHN lanceerden samen de nieuwe campagne www.wijdoenwat.nlInwoners uit de verschillende gemeenten wat zij al hebben gedaan om aardgasvrij te wonen. En wat ze later kunnen doen. Ook wethouders, woningcorporaties en experts van Liander en het Duurzaam Bouwloket beschrijven hoe zij omgaan met aardgasvrij wonen.

 

Laatste nieuws

Westfriese Duurzame Open Huizen Dag

Door Gemeente Hoorn | 14 mei 2020

Wilt u ontdekken hoe een duurzame woning er van binnen uitziet? Bent u benieuwd naar ervaringen van bijvoorbeeld aardgasvrij wonen?…

MAK Blokweer gaat weer open!

Door MAK Blokweer | 14 mei 2020

Vanaf 20 mei gaat natuur- en milieu-educatiecentrum MAK Blokweer weer open voor publiek. Op reservering kunnen bezoekers een vaste route…

Een groenere wijk, samen aan de slag met 1,5 meter afstand

Door Risdam-Noord Groen | 14 mei 2020

Buurtgroep Risdam-Noord Groen! werkt samen actief met de gemeente aan een groene wijk. Hun doel is om de wijk Risdam-Noord…

F
F