Schone warmte

Van aardgas naar 100% duurzame energie. Aardgas is een fossiele brandstof en als je dat verbrand komt er C02 vrij. Sinds de industriële revolutie hebben we al zoveel CO2 uitgestoten, dat de temperatuur op aarde hoger wordt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. Daarnaast komt ons…

Van aardgas naar 100% duurzame energie. Aardgas is een fossiele brandstof en als je dat verbrand komt er C02 vrij. Sinds de industriële revolutie hebben we al zoveel CO2 uitgestoten, dat de temperatuur op aarde hoger wordt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. Daarnaast komt ons aardgas uit Groningen en de winning ervan zorgt daar niet alleen voor aardbevingen, het is binnen 30 jaar ook gewoon op. We moeten dus vooruit kijken en overstappen naar duurzame bronnen om onze huizen en gebouwen te verwarmen.

In het jaar 2040 koken, douchen en verwarmen we ons huis op een duurzame manier. Dat is een grote klus en doen we stap voor stap. We bekijken welke oplossing er bij welke wijk logisch is en dat staat omschreven in de Transitievisie-Warmte-Hoorn.

 

Wat kan jij alvast doen?
Je kan jouw woning alvast voorbereiden op wat komen gaat. Ben je bezig met verbouwen, renoveren of een nieuwe keuken? Denk dan aan het isoleren van je woning of koken op een inductiekookplaat of zelfstandig opwekken van duurzame energie met zonnepanelen.
Het energieloket van de gemeente Hoorn, Duurzaam Bouwloket geeft gratis en onafhankelijk advies over het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van je woning.
Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is wat de toekomst ons gaat brengen qua duurzame energie infrastructuur, zijn er genoeg maatregelen die je nu al kunt treffen om je woning hierop voor te bereiden. Het stappenplan van Duurzaam Bouwloket helpt je hierbij.

Deze poster laat zien met welke aanpassingen je kan starten om onze stad duurzaam te maken. Klik op de poster voor een groter formaat. 

Op de website van de campagne wijdoenwat.nl vindt je filmpjes wat inwoners al hebben gedaan. Wethouders, wooncorporaties en Liander vertellen over aardgasvrij wonen.

Op de website van de landelijke campagne www.iedereendoetwat.nl vindt je ook tips wat je nu al kan doen als het gaat om het besparen van energie en het gebruik van duurzame energie.

Warmtetransitie in de Kersenboogerd
In de Transitievisie Warmte van Hoorn is de Kersenboogerd als eerste wijk aangewezen om te onderzoeken hoe deze aardgasvrij kan worden. Gemeente Hoorn werkt hierin samen met Intermaris en HVC.

Samen met de wijk
Het is ook belangrijk om inwoners op een goede manier te informeren en te betrekken. Uiteindelijk zal ook iedereen in Hoorn de verandering in hun dagelijkse leven, thuis of op het werk, moeten doorvoeren. Maar om een verandering voor elkaar te krijgen, moet je weten wat je vandaag, morgen of in de toekomst kan doen. Hiervoor worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de Kersenboogerd.  Wegens de coronacrisis krijgen deze activiteiten misschien een andere vorm omdat er geen bijeenkomsten meer georganiseerd worden. Momenteel wordt er gekeken naar digitale mogelijkheden. We houden je op de hoogte.

Duurzaamheidslening en energiesubsidie
De gemeente Hoorn heeft een duurzaamheidslening en een energiesubsidie om je te helpen bij het energiezuiniger maken van je huis. Wil je weten op welke regelingen jij een beroep kan doen? Ga hiervoor naar onze pagina Subsidies en ondersteuning.

Laatste nieuws

Hoornse tuinen worden groener

Door Deeltuinen | 21 januari 2021

Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en de gemeente Hoorn slaan de handen ineen met de actie voor het vergroenen van tuinen….

Week van de circulaire economie in Westfriesland 2021

Door Gemeente Hoorn | 21 januari 2021

Investeer in de toekomst; naar een circulair verdienmodel. Verminderen, hergebruiken en recyclen; het zijn drie begrippen die aan de basis…

Energiesubsidie en duurzaamheidslening weer aan te vragen

Door Gemeente Hoorn | 12 januari 2021

Heeft u een koopwoning en gaat u aan de slag met energiebesparing of energieopwekking? Dan kunt u hiervoor subsidie en…

F
F