Schone warmte

Van aardgas naar 100% duurzame energie. Aardgas is een fossiele brandstof en als je dat verbrand komt er C02 vrij. Sinds de industriële revolutie hebben we al zoveel CO2 uitgestoten, dat de temperatuur op aarde hoger wordt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. Daarnaast komt ons…

Van aardgas naar 100% duurzame energie. Aardgas is een fossiele brandstof en als je dat verbrand komt er C02 vrij. Sinds de industriële revolutie hebben we al zoveel CO2 uitgestoten, dat de temperatuur op aarde hoger wordt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. Daarnaast komt ons aardgas uit Groningen en de winning ervan zorgt daar niet alleen voor aardbevingen, het is binnen 30 jaar ook gewoon op. We moeten dus vooruit kijken en overstappen naar duurzame bronnen om onze huizen en gebouwen te verwarmen.

Per wijk aardgasvrij

foto filmpje

In het jaar 2040 koken, douchen en verwarmen we ons huis op een duurzame manier. Dat is een grote klus en doen we stap voor stap. We bekijken welke oplossing er bij welke wijk logisch is en dat staat omschreven in de Transitievisie-Warmte-Hoorn. Vanwege de blijvende ontwikkelingen rondom techniek, beleid en financiering, wordt de Transitievisie Warmte minimaal iedere 5 jaar ge-update.

Bekijk hier de visuele samenvatting van de Transitievisie Warmte

 

Alles over aardgasvrij wonen
wijdoenwat.nl is een gezamenlijke campagne van vijftien Noordhollandse gemeenten. Je vindt er filmpjes wat inwoners al hebben gedaan en Wethouders, wooncorporaties en Liander vertellen over aardgasvrij wonen.

Wat kan jij doen?

Puur Hoorn_Poster_V4

Jouw woning alvast voorbereiden op wat komen gaat? Het is altijd goed om duurzame maatregelen te nemen. Daarmee spaar je het milieu én bespaar je op je eigen energierekening. Zorg ervoor dat je goed isoleert, ventileert en zelf duurzame energie opwekt.

Het energieloket van de gemeente Hoorn, Duurzaam Bouwloket geeft gratis en onafhankelijk advies over het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van je woning.

Kersenboogerd

We starten in de Kersenboogerd om te onderzoeken hoe deze aardgasvrij kan worden. Gemeente Hoorn werkt hierin samen met Intermaris, HVC en Duurzaam Bouwloket.

Samen met de wijk
Maar om een verandering voor elkaar te krijgen, moet je weten wat je vandaag, morgen of in de toekomst kan doen. Hiervoor worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de Kersenboogerd.  Wegens de coronacrisis krijgen deze activiteiten misschien een andere vorm omdat er geen bijeenkomsten meer georganiseerd worden. Blijf op de hoogte via Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Puur hoorn.

Blijf op de hoogte
Het is ook belangrijk om inwoners op een goede manier te informeren en te betrekken. Uiteindelijk zal ook iedereen in Hoorn de verandering in hun dagelijkse leven, thuis of op het werk, moeten doorvoeren. Gemeente Hoorn houdt u op de hoogte via de nieuwsbrief, website, wijkkrant en sociale media.

Stappenplan voor je huis

Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is wat de toekomst ons gaat brengen qua duurzame energie infrastructuur, zijn er genoeg maatregelen die je nu al kunt treffen om je woning hierop voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van hoogwaardige isolatie, inductie koken, je verwarmingssysteem geschikt maken om te verwarmen met lage temperatuur en natuurlijk het zelfstandig opwekken van duurzame energie.

Het stappenplan van Duurzaam Bouwloket helpt je hierbij. Ook kan je hier een online maatwerkadvies opvragen. 

Veel gestelde vragen

Op deze pagina leest u de antwoorden op veel gestelde vragen van bewoners uit Hoorn en wijkbewoners van de Kersenboogerd.

Schone warmte

F
F