Aardgasvrij

Van aardgas naar 100% duurzame energie. We stoppen met het gebruik van aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof en als je dat verbrand komt er C02 vrij. Sinds de industriële revolutie hebben we al zoveel CO2 uitgestoten, dat de temperatuur op aarde hoger wordt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals stijging van de zeespiegel, zware…

Van aardgas naar 100% duurzame energie. We stoppen met het gebruik van aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof en als je dat verbrand komt er C02 vrij. Sinds de industriële revolutie hebben we al zoveel CO2 uitgestoten, dat de temperatuur op aarde hoger wordt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals stijging van de zeespiegel, zware regenval en hittegolven. Daarnaast komt ons aardgas uit Groningen en de winning ervan zorgt daar niet alleen voor aardbevingen, het is binnen 30 jaar ook gewoon op. We moeten dus vooruit kijken en overstappen naar duurzame bronnen om onze huizen en gebouwen te verwarmen.

De gemeente is door de landelijke overheid aangewezen om de warmtetransitie lokaal aan te zwengelen. Dat betekent dat we in Hoorn ervoor willen zorgen dat er duidelijkheid is over welke alternatieve warmte-oplossingen er zijn in de verschillende wijken van onze stad. Daarnaast geven we duidelijkheid over wat inwoners en ondernemers nu al kunnen doen om energie te besparen.

In het jaar 2040 koken, douchen en verwarmen we ons huis op een duurzame manier. Dat is een grote klus en doen we stap voor stap. We bekijken welke oplossing er bij welke wijk logisch is en dat staat omschreven in de Transitievisie-Warmte-Hoorn. De verwachting is dat een groot deel van de schone energie die nodig is, binnen Hoorn opgewekt kan worden. Zoals met zonne-energie en warmte uit water.

Wat kan jij doen?
Je kan jouw woning alvast voorbereiden op wat komen gaat. Ben je bezig met verbouwen, renoveren of een nieuwe keuken? Denk dan aan het isoleren van je woning of koken op een inductiekookplaat of je verwarmingssysteem geschikt maken om te verwarmen met lage temperatuur en natuurlijk het zelfstandig opwekken van duurzame energie met zonnepanelen. Het energieloket van de gemeente Hoorn, Duurzaam Bouwloket helpt je bij het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van je woning. Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is wat de toekomst ons gaat brengen qua duurzame energie infrastructuur, zijn er genoeg maatregelen die je nu al kunt treffen om je woning hierop voor te bereiden. Het stappenplan van Duurzaam Bouwloket helpt je hierbij.

Op de website van de campagne wijdoenwat.nl vindt je filmpjes wat inwoners al hebben gedaan. Wethouders, wooncorporaties en Liander vertellen over aardgasvrij wonen.

Op de website van de landelijke campagne www.iedereendoetwat.nl vindt je ook tips wat je nu al kan doen als het gaat om het besparen van energie en het gebruik van duurzame energie.

Warmtetransitie in de Kersenboogerd
In de Transitievisie Warmte van Hoorn is de Kersenboogerd als eerste wijk aangewezen om te onderzoeken hoe deze aardgasvrij kan worden. Gemeente Hoorn werkt hierin samen met Intermaris en HVC. Samen zetten zij een haalbaarheidsonderzoek op, dienen zij een aanvraag voor een financiële bijdrage bij het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) in en informeren en betrekken zij de wijk bij duurzaamheid via Puur Hoorn.


Samen met de wijk

Het is ook belangrijk om inwoners op een goede manier te informeren en te betrekken. Uiteindelijk zal ook iedereen in Hoorn de verandering in hun dagelijkse leven, thuis of op het werk, moeten doorvoeren. Maar om een verandering voor elkaar te krijgen, moet je weten wat je vandaag, morgen of in de toekomst kan doen. Hiervoor worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de Kersenboogerd.  Wegens de coronacrisis krijgen deze activiteiten misschien een andere vorm omdat er geen bijeenkomsten meer georganiseerd worden. Momenteel wordt er gekeken naar digitale mogelijkheden. We houden je op de hoogte.


Duurzaamheidslening en energiesubsidie

De gemeente Hoorn heeft een duurzaamheidslening en een energiesubsidie om je te helpen bij het energiezuiniger maken van je huis. Wil je weten op welke regelingen jij een beroep kan doen? Ga hiervoor naar onze pagina Subsidies en ondersteuning.

Laatste nieuws

Nationale cv-ketel Testdag

Door Puur Hoorn | 21 september 2020

Comfortabel de winter tegemoet Op 25 september is de Nationale cv-ketel Testdag. Zet deze dag de thermostaat alvast even op…

Een podium voor de cultuurhistorie van West-Friesland – help mee!

Door MAK Blokweer | 17 september 2020

MAK Blokweer vernieuwt de bovenverdieping van het bezoekerscentrum met een nieuwe tentoonstelling over de biodiversiteit en cultuurhistorie van het landschap…

Start nieuw seizoen MAKS’ Biomarkt – zondag 27 september

Door MAK Blokweer | 17 september 2020

MAKS’ Biomarkt is een kleinschalige, maandelijkse (streek)markt met biologische en duurzame producten van lokale ondernemers. Na een tijdelijke stop in…

F
F