Schone warmte

Hoorn schakelt over van aardgas naar 100% duurzame energie, dit noemen we schone warmte. Aardgas is een fossiele brandstof. Als je dat verbrandt komt er CO2 vrij. Daarvan stoten we nu zoveel uit dat de temperatuur op aarde stijgt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals zeespiegelstijging, zware regenval en hittegolven. Daarnaast zorgt de Groningse…

Hoorn schakelt over van aardgas naar 100% duurzame energie, dit noemen we schone warmte. Aardgas is een fossiele brandstof. Als je dat verbrandt komt er CO2 vrij. Daarvan stoten we nu zoveel uit dat de temperatuur op aarde stijgt. Dat heeft flinke ellende tot gevolg zoals zeespiegelstijging, zware regenval en hittegolven. Daarnaast zorgt de Groningse gaswinning niet alleen voor aardbevingen, het is binnen 30 jaar ook gewoon op. We moeten dus vooruit kijken en overstappen naar duurzame bronnen om onze huizen te verwarmen.

Veel gestelde vragen

Veel bewoners zoals jij hebben al vragen gesteld over de stap naar aardgasvrij. Op deze pagina lees je de antwoorden op veel gestelde vragen van bewoners uit Hoorn en wijkbewoners van de Kersenboogerd.

Per wijk aardgasvrij

foto filmpje

In 2040 koken, douchen en verwarmen we ons huis op een duurzame manier. Deze grote klus pakken we stap voor stap aan. We bekijken welke oplossing er bij welke wijk logisch is. Dit staat in de Transitievisie-Warmte-Hoorn. Vanwege de ontwikkelingen rondom techniek, beleid en financiering, wordt de Transitievisie Warmte minimaal iedere 5 jaar geüpdatet.

Bekijk hier de visuele samenvatting van de Transitievisie Warmte: Infographic Wonen in Hoorn zonder aardgas


Alles over aardgasvrij wonen

wijdoenwat.nl is een gezamenlijke campagne van vijftien Noordhollandse gemeenten. Je vindt er filmpjes wat inwoners al hebben gedaan en Wethouders, wooncorporaties en Liander vertellen over aardgasvrij wonen.


We starten in de Kersenboogerd om te onderzoeken hoe deze aardgasvrij kan worden. Gemeente Hoorn werkt hierin samen met Intermaris, HVC en Duurzaam Bouwloket. Voor alle informatie over het warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd ga je naar www.warmtenethoorn.nl

Samen met de wijk
Om een verandering voor elkaar te krijgen, moet je weten wat je vandaag, morgen of in de toekomst kan doen. Hiervoor worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de Kersenboogerd. Blijf op de hoogte via Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Puur Hoorn.


Wijklab Kersenboogerd: Puur Hoorn Loket
Elke maandagmiddag (oneven weken) kan je langskomen in het Wijklab tijdens het Puur Hoorn spreekuur. We kunnen al je vragen dan persoonlijk beantwoorden. Je vindt het Wijklab aan het Aagje Dekenplein 24.
> Elke maandag (oneven weken) van 13.00 tot 16.00 uur is Puur Hoorn aanwezig.
> Elke dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur is Intermaris er voor huurders.

Schone warmte

De brochure Hoorn over op schone warmte (2 MB) is voor alle inwoners van Hoorn. We informeren u over de stappen die u kunt zetten naar een aardgasvrije woning. Ook leest u meer over de technieken en warmte-oplossingen per wijk, die op dit moment het meest voor de hand liggen in onze stad

Wat kan ik doen?

Er zijn al genoeg maatregelen die je kunt treffen om je woning voor te bereiden op een komst met duurzame energie. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van hoogwaardige isolatie, inductie koken, je verwarmingssysteem geschikt maken om te verwarmen met lage temperatuur en natuurlijk het zelfstandig opwekken van duurzame energie. In drie stappen kan je de overgang naar een aardgasvrije woning maken.

  1. Bespaar op je energierekening
  2. Isoleer je woning
  3. Je woning duurzaam verwarmen

Het Duurzaam Bouwloket helpt je hierbij met persoonlijk en onafhankelijk advies. Zo weet je met zekerheid waar je aan toe bent en wat je kan doen.

1. Bespaar op je energierekening

De beste energiebesparing is de energie die je niet gebruikt. Want wat niet gebruikt wordt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Je maakt al een groot verschil met kleine maatregelen. Energie besparen is makkelijk als je weet waar je op kunt letten, het is goed voor het milieu én voor je portemonnee.

2. Isoleer je woning

Aardgasvrij wonen begint met goede isolatie van je huis. Een goed geïsoleerd huis is aangenamer doordat het warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. Met
een goed geïsoleerd huis heb je veel minder energie nodig en bespaart je op je stookkosten. Begin met plekken waar nog geen isolatie zit en die makkelijk te
isoleren zijn. Zoals de muren, het dak, de vloer of ramen. Verbouwing of onderhoudsmoment aan uw huis is een goed moment om de isolatie te verbeteren.

3. Je woning duurzaam verwarmen

Een laatste stap in het proces naar een aardgasvrije woning is het verwarmen op een duurzame manier. In de Transitievisie Warmte Hoorn staat welke techniek
en warmtebron het meest voor de hand ligt per wijk. Per wijk wordt er onderzoek gedaan naar welke techniek en warmtebron het beste past per buurt of straat. Er zijn twee technieken die op dit moment het beste toegepast kunnen worden in Hoorn; een warmtenet of een warmtepomp.

Neem voor de zekerheid contact op met het Duurzaam Bouwloket om te kijken welke techniek het beste past bij jouw situatie en woning.

F
F