Afval naast container verleden tijd dankzij bloementapijt

Het tapijt met gras en bloemen moet ervoor zorgen dat mensen hun afval vaker in de container plaatsen dan ernaast. Wethouder Kholoud al Mobayed heeft op 3 juli 2019 een bloementapijt rondom een ondergrondse afvalcontainer aan de Stijl en Messing in de Kersenboogerd onthuld.

De onthulling vond plaats in de aanwezigheid van buurtbewoners en kinderen van de Montessorischool. Voor een frisse en goede start hielp groep 5/6 van de Montessorischool de buurt een handje. Voorafgaand aan de onthulling ruimden zij zwerfafval op in de straten rondom de container. De kinderen weten goed hoe zij verstandig met afval moeten omgaan. Een medewerker van MAK Blokweer heeft een gastles gegeven.

Zwerfafval
Op een aantal plekken in Hoorn wordt vaak afval naast de ondergrondse containers geplaatst. Dat leidt tot zwerfafval en een onverzorgd straatbeeld. Het afval dat naast de container staat, wordt elke ochtend opgehaald. Dit kost niet alleen tijd en geld, het ongewenste gedrag wordt hierdoor beloond.

Positieve insteek
Wethouder Kholoud al Mobayed: “Door de containers te versieren met een bloementapijt willen we mensen bewust maken van de omgeving en ze positief beïnvloeden. Mensen associëren bloemen met netjes en schoon. Met het bloementapijt verandert de manier waarop mensen naar de afvalcontainer kijken. Het is een plek die schoon moet blijven. Dat doe je door je afval in de container te doen. Het is dus een positieve insteek om gedrag te veranderen”.

Twee bloementapijten
In de Kersenboogerd zijn twee bloementapijten geplaatst. Eén bij de ondergrondse afvalcontainer aan de Stijl en Messing. Het andere bloementapijt ligt bij de ondergrondse afvalcontainer aan de Kasteellaan en Nieuwendoorngracht. De bloementapijten zijn te verplaatsen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als er een andere plek is waar te veel afval naast de containers wordt geplaatst.

Effect andere gemeenten
Er lijkt niet meer dan een bloementapijt nodig om het gewenste gedrag positief te stimuleren. In onder andere Rotterdam en Oss blijkt de aanpak te werken. De gemeenten zien minder afval naast de containers. In de Rotterdamse wijk Tarwewijk werden veel vuilniszakken en grof vuil geplaatst naast de ondergrondse containers. Na de eerste maand van het plaatsen van de tapijten nam de hoeveelheid afval rondom de containers met 75 procent af. Na drie maanden was dat zelfs met 85 procent afgenomen.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F