Cultureel Centrum de Plataan

Cultureel Centrum De Plataan in Zwaag bestaat sinds 1979 en is ontstaan uit het Zwaagse verenigingsleven. Er kunnen diverse ruimtes worden afgehuurd voor allerlei soorten bijeenkomsten. De Plataan wordt intensief gebruikt door verenigingen en groeperingen uit Zwaag e.o. en daarmee is het een belangrijke pijler voor de sociale infrastructuur in Zwaag.

Ambassadeur omdat…
De Plataan is een prachtig voorbeeld van hoe een gemeenschapsvoorziening door de gemeenschap zelf al lange tijd wordt gerund. De vrijwilligers die bij de Plataan betrokken zijn, hebben oog voor maatschappelijke verantwoordelijkheden, zoals duurzaamheid. Omdat veel (onderhouds-)klussen ookdoor vrijwilligers worden gedaan, kan de Plataan haar gebouw up-to-date en daarmee aantrekkelijk voor huurders te houden. Recent is het gebouw energiezuinig gemaakt, ondanks dat De Plataan als stichting hiervoor geen subsidie kon aanvragen. Er is LED-verlichting aangebracht en er zijn zonnepanelen geplaatst. Binnen afzienbare tijd moet ook de airco worden vervangen. Een duurzame airco en nog meer zonnepanelen aanschaffen zijn de volgende wensen op het lijstje van De Plataan.

Welke bijdrage levert De Plataan aan een Puur Hoorn?
Het gebouw is al goed geïsoleerd en er is dubbel glas aanwezig. De Plataan wilde graag de energierekening drukken. Het bestuur is van mening dat ze ook die verantwoordelijkheid heeft, het is immers een gebouw van en voor de gemeenschap. De LED-verlichting en de zonnepanelen werpen hun vruchten al af: de eerste duizend euro is inmiddels verdiend. Elke zaal heeft een eigen thermostaat. Als een zaal niet gebruikt wordt, blijft de verwarming uit. De gebruikers van de zalen zijn er ook op attent gemaakt dat ze op tijd de thermostaat lager moeten zetten. Het is gewoon niet nodig om te stoken als je er niet bent. Als cultureel centrum willen we onze klanten graag behouden. Daarom zorgen we ervoor dat alles goed voor elkaar is. Naast duurzaamheid, denken we bijvoorbeeld ook aan goede toegankelijkheid voor rolstoelers en een aangename sfeer in het gebouw. Het deel waar de peuterspeelzaal in zit, is bijvoorbeeld in rustige kleuren geschilderd. Daar worden kinderen rustig van. Bij ons geldt: iedereen moet zich welkom voelen!

www.deplataanzwaag.nl

F
F