Vrije School Parcival

Op Parcival kun je als peuter binnenstappen en als pre-puber de school weer verlaten. Voor de allerkleinsten hebben we een peuterspeelzaal. Van daaruit kunnen ze doorgroeien naar de kleuterschool en uiteindelijk de basisschool. Allemaal op basis van dezelfde gedachte: als je enthousiast bent, leer je meer.
 

Ambassadeur omdat…
De leerkrachten voerden een keer een open gesprek gevoerd met elkaar over wat er nu allemaal nog voor wensen waren voor de school. Out of the box. Er bleken heel veel wensen van schooltuintjes tot zonnepanelen en een eigen windmolen. De geuite wensen zijn blijven hangen en stap voor stap worden dingen nu uitgevoerd. Wat Parcival doet op het gebied van duurzaamheid sluit prima aan bij de antroposofische gedachte van Rudolf Steiner, waarop de vrije school is gebaseerd.

De activiteiten zijn niet alleen gericht op energie en grondstoffen. Ook werkt men aan duurzame relaties met mensen in de hele wereld. Zo is er een fairtradewinkel op de school die wordt gerund door leerlingen. Voor de ouderen in het Hoge Hop zingen de derde en vierde klassen jaarlijks Sint Maartenliedjes. De leerkrachten verzorgen een kerstspeloptreden voor bewoners van Breidablick, een leefgemeenschap voor mensen met beperking. Er is oog voor de millenniumdoelen via een verband met het project Aynimundo in Peru dat staat voor innovatieve in internationale samenwerking. Op de duurzame markt van het MAK Blokweer is de Parcival ook altijd aanwezig.

De school heeft nog veel meer plannen: hot item is nu om het schoolplein groen te gaan maken, maar dat is erg duur. In 2018 staat het aanbrengen van dubbel glas op de agenda. En dan is er nog het mooie plan om elke week de omgeving van de school op te gaan ruimen met grijpers. En misschien komt er nog wel eens een eigen Parcival-marktplaats!

 

Welke bijdrage levert Vrije School Parcival aan een Puur Hoorn?

Parcival is ontzettend actief op het gebied van duurzaamheid. Zo worden er op de school fairtrade en biologische producten gebruikt. Denk aan koffie en thee voor de docenten en aan biologische schoonmaakproducten. De spelmaterialen voor de kinderen zijn zoveel mogelijk van natuurlijke materialen zoals wol en hout. Dat is niet alleen duurzaam, maar er is ook wat aan te beleven voor de kinderen. Parcival probeert ook duurzaam om te gaan met materialen. Niet in elke klas een schilderkar, maar gewoon een gezamenlijke kar die rouleert. Het hele dak lig vol met zonnepanelen. Wel 78 stuks die worden geleased door de school. Bij binnenkomst is het verbruikspaneel daarvan meteen zichtbaar, dat werkt erg motiverend. Het afval wordt zowel in de klassen als op het schoolplein gescheiden. De school is verlicht met zuinige lampen en de verwarming is één graad lager afgesteld dan voorheen. Dat zorgde voor een flinke energiebesparing.

Op educatief gebied is duurzaamheid ook belangrijk. Klas 5 heeft schooltuinen bij het MAK Blokweer, het bedrijf dat de zonnepanelen leverde, geeft er les over aan klas 6. Deze klas bezoekt ook de afvalverwerkingscentrale in Alkmaar. De school doet mee aan een wedstrijd over duurzaam energiegebruik. Op het kleuterplein is een waterpomp om mee te spelen: kinderen kunnen water uit de grond oppompen. Op de Dag van de Duurzaamheid in oktober zijn er activiteiten. De kleuterjuffen proberen steeds meer lessen buiten te geven.
www.parcival-hoorn.nl   

F
F