Beat the microbead!

Zomers genieten veel mensen van water. We zwemmen en suppen erin en gebruiken water in de tuin en op het land. Met behulp van 15 rioolwaterzuiveringsinstallaties maakt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het vuile rioolwater weer schoon en houdt de sloten op met peil met water uit het IJssel- en Markermeer.

Ook geeft het hoogheemraadschap tips over wat je zelf kunt doen om het oppervlaktewater schoon te houden. Zo kan je beter géén rommel zoals vet, doekjes, tampons etc. door het toilet spoelen, de eendjes beter wat minder brood voeren en verzorgingsproducten gebruiken waarin géén microproplastics zijn verwerkt.

Deze plastic deeltjes of ‘beads’ worden onder andere verwerkt in shampoo en scrubs. Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. De Plastic Soup Foundation heeft nu een App ontwikkeld waarmee je kunt checken of er plastic deeltjes in de producten in jouw badkamer zitten.

Wil je weten of jouw cosmeticaproducten microbeads bevatten? Download de gratis App ‘’beat the microbead’ richt de camera op één van de producten in jouw badkamer en je krijgt direct het antwoord! Zo kunnen we er samen voor zorgen dar er minder plastic in ons oppervlaktewater terechtkomt.

Meer informatie en tips: www.veiligschoonvoldoende.nl

Over de auteur

Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier

Werken aan water In Noord-Holland boven het Noordzeekanaal werkt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan veilig, schoon, gezond en voldoende oppervlaktewater. Zo'n 90% van Noord-Holland ligt onder zeeniveau. We beschermen het land tegen overstromingen door dijken, duinen, dammen en kades te onderhouden en te versterken. Verder zorgen we voor het juiste waterpeil in de sloten en meren. Bij 15 rioolwaterzuiveringen maken wij het rioolwater schoon, zodat het weer schoon de sloot in kan. De stoffen uit het vieze water gebruiken we steeds meer als grondstof. Afvalwater is goud waard; we halen er energie en grondstoffen uit. In deze filmpjes zie je wat we doen: Veilig: https://bit.ly/2KLLdI2 Voldoende: https://bit.ly/2Nlnsbw Schoon: https://bit.ly/2HhzQVV

Lees meer artikelen van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier
F
F