Bespaar energie en geld met naad- en kierdichting

Het verbeteren van de naad- en kierdichting is een relatief kleine ingreep waarmee je een hoop energie kunt besparen. Bovendien kan het verbeteren van de naad- en kierdichting ook onaangename tocht verhelpen en zo het comfortniveau in de woning verhogen.

Bij het aanpakken van de kierdichting moet wel stil worden gestaan bij de ventilatie. In veel woningen zorgen naden en kieren (onbewust) voor de ventilatie en dit zorgt hiermee voor een gezond binnenklimaat. Ga je aan de slag met het verbeteren van de naden en kieren in jouw woning? Houd dan goed in de gaten dat er voldoende luchtverversing is.

Lees meer in onze factsheet over gezond en bewust ventileren. Naden en kieren bevinden zich op veel plekken in de woning, onder andere:
•Rondom kozijnen, ramen en deuren (vaste delen);
•Onderzijde vensterbank(en);
•Bij draaiende (raam- en deur)delen;
•De brievenbusklep;
•De aansluiting van (schuine) delen van het dak;
•Dakdoorvoeren (ventilatiekanalen, of CV-ketel);
•Leidingdoorvoeren (in de meterkast, of onder het keukenblok);
•Bij het kruipluik;
•Tussen gipsplaten (bijv. bij de afwerking van een geïsoleerd dak);
•Bij een houten begane grondvloer (vanuit de kruipruimte, zie afbeelding).

Naden en kieren zijn goed zelf te dichten, waardoor de kosten enorm mee vallen. Hierdoor zijn de kosten (voor het materiaal) snel terug te verdienen. Milieu Centraal geeft aan dat in een gemiddelde tussenwoning per jaar circa 70 m3 gas bespaard kan worden door naden en kieren te dichten. 

Meer informatie over het verbeteren van de naad- en kierdichting en de punten waar je goed op moet letten is hier te lezen in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Over de auteur

Duurzaam Bouwloket

Gratis en onafhankelijk advies energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij wonen. Heb je al eens nagedacht over het energiezuinig en aardgasvrij maken van jouw woning? Duurzaam Bouwloket helpt je van A tot Z verder met gratis en onafhankelijk advies over energiebesparende maatregelen en subsidies- en financieringsmogelijkheden. Stappenplan op maat Wil je een maatwerkadvies waarin staat beschreven welke stappen je kan nemen om jouw woning energiezuinig en aardgasvrij te krijgen? Ga naar woningplanner.duurzaambouwloket.nl, vul de vragen in en ontvang een stappenplan op maat. Betrouwbare uitvoerende bedrijven Ben je op zoek naar een installateur, een isolatiebedrijf of een lokale aannemer? Duurzaam Bouwloket heeft een selectie gemaakt van betrouwbare bedrijven die beschikken over de nodige certificeringen. www.duurzaambouwloket.nl/bedrijven. Doe de energiesubsidie-check Bekijk welke subsidies- en financieringsmogelijkheden er landelijk, provinciaal en in jouw gemeente beschikbaar zijn via: www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.

Lees meer artikelen van Duurzaam Bouwloket
F
F