Bespaar op stookkosten

In Nederland zijn 3 van de 4 woningen (nog) niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat kun jij doen om de isolatie van je huis te verbeteren en te besparen op stookkosten?

Dakisolatie
Een dak met matige isolatie of zelfs zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Je woning verliest warmte waardoor je meer stookt. Met goede dakisolatie bespaar je op je stookkosten en woon je comfortabeler.

Vloerisolatie
Een geïsoleerde vloer is minder koud aan je voeten, je huis is gelijkmatiger warm en je hebt geen last meer van warmteverlies naar de kruipruimte toe. Vloerisolatie kost een gemiddelde woning ongeveer 1800 euro. Het scheelt vervolgens 600 kilo CO2 uitstoot per jaar minder en 200 euro op je energierekening.

Spouwmuurisolatie
Het isoleren van een spouwmuur verlaagt jouw stookkosten, zorgt voor een hoger comfort in huis en is een relatief goedkope verbetering van je huis. Het kan je zomaar 200 euro per jaar besparen!

Isolatieglas
Met isolatieglas, zoals HR++glas en triple glas, blijft de warmte beter in huis. Je hoeft minder te stoken, vermindert tocht en kou bij de ramen, hebt geen condens aan de binnenkant van het raam en veel minder geluid van buiten. Daarnaast is het ook goed voor het milieu en de energierekening.

Naden en kieren dichten
Tocht in huis voelt koud aan en drijft de stookkosten op. De oplossing is het dichtmaken van naden en kieren met tochtstrips, tochtband of andere materialen. Het gasverbruik van een gemiddelde eengezinswoning gaat met ongeveer 80 m3 per jaar omlaag na het dichtmaken van naden en kieren!

Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat kan jou helpen je huis energiezuinig te verwarmen en de stookkosten te verminderen. Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw gedrag. Zo wordt je huis slim verwarmt, zonder dat je daar zelf te veel over na hoeft te denken.

Radiatorfolie
Veel radiatoren zijn onder ramen geplaatst, waardoor een groot deel van de warmte verloren gaat via de buitenmuren. Met radiatorfolie zorg je ervoor dat de warmte niet via de buitenmuur verloren gaat, maar teruggekaatst wordt de woning in. Per vierkante meter radiatorfolie levert dat 10 m3 gasbesparing op.

Meer weten over besparen op stookkosten?
Wil je meer weten over andere manieren om te besparen op stookkosten, zoals met een zonneboiler, een warmtepomp of een warmte-terug-win-systeem? Neem dan een kijken bij MilieuCentraal.

F
F