Cinema aan het Water: filmhuizen creëren bewustzijn voor klimaatverandering en plastic soep

Aankomend weekend is de start van Cinema aan het Water: aandacht voor klimaatverandering en het plastic in onze oceanen. Cinema aan het Water is een sideprogramma dat de komende drie jaar onderdeel gaat uitmaken van de programmering van Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen. Dit is een driejarig project waarbij de beide filmhuizen zich intensief inzetten om mensen zich meer bewust te maken van de toenemende vervuiling van de zeeën en oceanen. Aandacht voor de wereldzeeën is hard nodig. Met film, interessante sprekers, onderzoek en praktische oplossingen geeft Cinema aan het Water aandacht aan het groeiende probleem van klimaatverandering en het plastic in onze oceanen. Maar ook een ode aan de schoonheid van het water met bijvoorbeeld historisch en modern zeilen.

De kick-off van Cinema aan het Water start al op donderdag 1 november, met een opening door Thomas van Tiel van By the Ocean we Unite. Hij wil bewustzijn over de problematiek van het plastic in de oceanen vergroten door middel van zeilexpedities. Op zaterdag 3 november is de film “WAD” te zien van regisseur Ruben Smit, de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Een film die het ecosysteem in beeld brengt als nooit te voren. Ook Ruben Smit zelf is aanwezig in Cinema Oostereiland. Zondag film Albatross: “Werkelijk een prachtige film met bijzonder natuurbeelden die laat zien hoe een Albatros zijn pasgeboren jongen voert. Maar deze jongen krijgt ook onbewust stukjes plastic gevoerd waarna de dieren uiteindelijk sterven,” aldus Margret Wagenaar, directeur van Cinema oostereiland.

Programma Cinema aan het Water

In de komende maanden wordt er niet alleen aandacht besteed aan de plastic soep, maar ook op het leven onder zeeniveau, het zeilen op wereldzeeën en de invloed van de mens op de oceanen. Er zijn programma’s voor volwassenen, maar ook middagen geschikt voor kinderen. Margret Wagenaar: “Het is onbegrijpelijk wat er allemaal in zee drijft, wat vervolgens het leven kost van talloze dieren. En dit komt allemaal door het werk van mensen. We willen juist diezelfde mensen hiervan bewust maken via ons witte doek.” Dus wil je aanwezig zijn bij de lezing van Babette Porcelijn, schrijfster van “De Verborgen Impact” op 25 november? Of wil jij van Merijn Tinga horen over het surfen op de plastic soep op 24 februari? Zie hier dan het hele schema van Cinema aan het Water en koop snel je kaartjes: https://www.cinemaoostereiland.nl/film/cinema-aan-het-water-2/.

F