Circulair wonen & werken

Een stad zonder afval. Dat betekent dat we materialen en grondstoffen niet meer weggooien, maar hergebruiken. Dat noemen we een circulaire maatschappij.  Afval krijgt een tweede leven en daardoor maken we maken minder nieuwe producten omdat we onze spullen beter (her)gebruiken. Omdat er zoveel minder verloren gaat is het beter voor het milieu. Circulair wonen, wat…

Een stad zonder afval. Dat betekent dat we materialen en grondstoffen niet meer weggooien, maar hergebruiken. Dat noemen we een circulaire maatschappij.  Afval krijgt een tweede leven en daardoor maken we maken minder nieuwe producten omdat we onze spullen beter (her)gebruiken. Omdat er zoveel minder verloren gaat is het beter voor het milieu.


Circulair wonen, wat kan jij doen?

Met deze tips kan jij de eerste stappen zetten naar een duurzame circulaire leefstijl.

Hergebruik en koop tweedehands
Als je tweedehands spullen koopt bij kringloopwinkels zoals Noppes Hoorn verleng je de levensduur van spullen. Daardoor hoeven er geen nieuwe spullen gemaakt te worden en bespaar je energie, grondstoffen en afval en dat is beter voor het milieu. In kringloopwinkels en rommelmarkten vindt je veel bruikbare, unieke en goedkope spullen. Meerdere wijkcentrums in Hoorn hebben ook kringloopwinkels met leuke tweedehandsspullen. Kijk voor het aanbod op www.stichtingnetwerk.nl
Heb je zelf spullen in huis die je niet meer gebruikt? Gooi ze niet weg maar geef ze weg en maak daarmee iemand anders blij.

Repareer kapotte spullen
Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet of gescheurde kleding? Gooi het niet weg maar laat het repareren. Dan is er minder grofvuil en je bespaart kosten op aanschaf van nieuwe spullen. Stichting Netwerk organiseert in verschillende wijkcentra een Repair Café. Dan kan je je spullen gratis laten repareren. Via deze link lees je wanneer en waar de Repair Cafés open zijn.

Scheid je afval
Met het scheiden van je afval draag je ook bij aan een schoner milieu. Van verschillende grondstoffen en materialen zoals glas, papier en plastic worden nieuwe producten gemaakt. Zo bespaar je energie en grondstoffen om nieuwe materialen te maken. HVC verzamelt en sorteert jouw afval en verwerken en recyclen het. Je helpt door thuis je groente-je groente-, fruit- en tuinafval, etensresten, plastic, blik en drinkpakken, oud papier en karton te scheiden. Zo halen we er samen uit wat erin zit!
Wist je dat HVC ook jouw afval omzet in elektriciteit, warmte of groengas. Tips en meer over afval scheiden lees je op hun website

Delen in plaats van hebben
Spullen delen en lenen is handig en duurzaam! Wanneer je spullen zoals gereedschap of een auto deelt hoeft er minder gemaakt te worden en wordt er minder weggegooid. Je koopt het zelf niet meer want je leent of deelt het aan een vriend of buren, en dat scheelt veel geld. Je kan zelf spullen delen met anderen maar er komen al meer deelinitiatieven. Benieuwd naar de mogelijkheden in Hoorn? Je leest hier meer over deelinitiatieven en wat de mogelijkheden zijn bij jouw in de buurt.

Circulair ondernemen, wat kan jij doen?
Als ondernemer ligt er een grote uitdaging in circulair ondernemen. Maar hoe pak je dat aan als ondernemer? Om kennis te ontwikkelen en te verspreiden zetten we samen stappen. Hoorn en de regio Westfriesland gaan samen aan de slag om de kansen die er liggen te benutten en te laten zien wat er al mogelijk is. Onder het collectief ‘Duurzaam Ondernemend Westfriesland’ zijn zeven Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijvengroep, de Rabobank Westfriesland, het ontwikkelingsbedrijf NHN en de RUD NHN samen met Vitasys betrokken en wordt je via www.regiowestfriesland.nl op de hoogte gehouden van kennissessies en evenementen. Westfriese ondernemers vertellen over hun kansen en uitdagingen en hopen jou te motiveren om zelf aan de slag te gaan! Ben jij een ondernemer die al circulair onderneemt en deel je graag je kennis? Neem dan contact met ons op via duurzamestad@hoorn.nl

De weg vrijmaken voor waterstof in vrachtvervoer

Door Gemeente Hoorn | 7 maart 2023

Op dinsdag 7 maart ondertekenden de zeven Westfriese gemeenten en gemeente Hollands Kroon, de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en enkele grote…

Lees verder

Duurzame nestkasten voor meer vogels in de wijk

Door Risdam-Noord Groen | 7 maart 2023

In Hoorn worden meerdere acties gevoerd om de biodiversiteit, zeg maar de verscheidenheid aan planten en dieren, te vergroten. Zo…

Lees verder

Houvast voor zon- en windenergieprojecten in Westfriesland

Door Gemeente Hoorn | 6 februari 2023

De Westfriese gemeenten hebben samen met inwoners, ondernemers en betrokkenen een concept Westfries beleidskader opgesteld voor het duurzaam opwekken van…

Lees verder
F
F