Circulaire ondernemers uit Westfriesland gaan voor goud

In Noord-Holland Noord wordt volop ingezet op circulair ondernemen. Ook in de regio Westfriesland. Lokale en bekende ondernemers delen hun verhaal. Over circulaire kansen, de uitdagingen en mogelijkheden en hun slimme verdienmodel. In livestreams tijdens de Week van de Circulaire Economie gingen ondernemers uit vier sectoren met elkaar in gesprek. De livestreams zijn nog online terug te kijken. Een korte terugblik om u te inspireren.


Natuurlijke materialen slim gebruiken
Slim omgaan met grondstoffen is noodzakelijk en weggooien is zonde! Dat vinden de ondernemers van Bloemenstorm, Bodegom & zn en Grass2grit. Want wist u dat bloembollen prima gered kunnen worden van de composthoop? En dat we gras kunnen gebruiken als isolatiemateriaal of plastic? Over deze en andere slimme oplossingen gaan ondernemers in gesprek tijdens de livestream “Biogrondstoffen: Gras, het nieuwe goud”. Want ook met natuurlijke materialen kan je een flinke milieu-impact maken.
Link naar livestream: Week CE 2022 – Biogrondstoffen: Gras het nieuwe goud

– Circulair Westfriesland

 

De weg naar kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw is de toekomst voor de agrarische sector. Maar hoe combineer je een gezonde bodem met kringloop en met een gezond verdienmodel? Dat bespreken regionale agrariërs in de livestream “Agrarisch: Gezonde bodem als verdienmodel”. De bedrijven W.N. Kramer, Bij de Oorsprong en CONO Kaasmakers zetten mooie stappen naar een circulaire landbouw. Door te werken aan een gezonde bodem, het gebruiken van organische mest en Bokashi als bodembooster.

Link naar livestream: Week CE 2022 – Agrarisch: Gezonde bodem als verdienmodel

– Circulair Westfriesland

 

Schaarste in de bouw tegengaan
In de bouw is flinke schaarste. Zelfs de vraag naar gebruikt hout is groter dan het aanbod. Hoe de bouwopgave toch gerealiseerd kan worden, daarover gaat de livestream “Bouw: Bouwstenen bij schaarste”. Ondernemers Van der Bel Sloopwerken, Metabolic en Van Wijnen gaan in gesprek met Woonstichting Kennemer Wonen, We moeten niet langer spreken van slopen, maar van demonteren. Want veel sloopmateriaal kan goed opnieuw worden gebruikt. Dit vraagt ook wat in de nieuwbouw. Namelijk door op zo’n manier te ontwerpen, dat demonteren goed mogelijk is. Alleen dan én met goede samenwerking kunnen we blijven bouwen en de woningtekorten tegengaan.

Link naar livestream: Week CE 2022 – Bouw: Bouwstenen bij schaarste

– Circulair Westfriesland}

 

Klantbinding in de textielsector

De klantrelatie is van groot belang in de textielsector. Circulair ondernemen kan helpen deze klantrelatie te intensiveren. Het recht op reparatie draagt daaraan bij. Daarover zijn de ondernemers van Tally-Ho, Circo HUB NH, MUD Jeans en Bamboo Baby het eens. Allen ondernemen zij op een verschillende manier, zij zoeken naar nieuwe verdienmodellen en willen vooral van toegevoegde waarde zijn. Hoe zij hun ondernemersschap inzetten en welke kansen zij zien lichten ze toe in de livestream “Textiel: Repareer de klantrelatie”.

Link naar livestream: Week CE 2022 – Textiel: Repareer de klantrelatie!

– Circulair Westfriesland

 

Waarom circulair?
Grondstoffen staan onder druk, levertijden reizen de pan uit, projecten lopen vertraging op, prijzen schieten omhoog. Dus moeten we er zuinig op zijn en ze steeds opnieuw – circulair – gebruiken. Daar zijn de ondernemers uit Noord-Holland Noord het over eens. De landelijke doelstelling is om de verspilling van grondstoffen in onze economie te verminderen tot 50% in 2030. Het doel is om grondstoffen beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar te houden. Ook voor toekomstige bedrijfsvoering. De koplopers laten zien dat circulair ondernemen mogelijk is, door innovatief te ondernemen en slim samen te werken.

 

Circulair ondernemen in NHN
Circulair Westfriesland organiseerde samen met gemeenten Alkmaar, BUCH en Hollands Kroon tijdens de landelijke Week van de Circulaire Economie het event “Op zoek naar het circulaire goud”. Op maandag 7 februari stonden er vier informerende en inspirerende livestreams op het programma over circulair geld verdienen en partnerschap. Livestreams gemist? Bekijk ze terug via de website van Circulair Westfriesland link naar: Livestreams Week CE 2022 – Circulair Westfriesland

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F