Gratis tuinaarde!

Tijdens de landelijke Compostdag op zaterdag 19 maart kunt u gratis compost ophalen bij HVC in Middenmeer en bij De Kreek in Bangert en Oosterpolder.

U kunt een aantal zakken of een schep plus aanhanger meenemen om uw compost in te vervoeren. Let wel, het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net.

Uw etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen de basis voor compost en is een super grondstof voor de bodem. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.

 Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit.

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

 Meer informatie

De compostactie vindt plaats op zaterdag 19 maart:

  • van 8.00 – 15.00 uur bij de vergistingsinstallatie van HVC in Middenmeer (Koggenrandweg 1)
  • van 9.00 – 15.00 op het parkeerterrein bij De Kreek in de wijk Bangert en Oosterpolder. Initiatief van vrijwilligers van het CDA. Ter plaatse wordt gebruikte kleding en andere overtollige textiel ingezameld.

Meer informatie over gft en het scheiden van afval vindt u op www.indegoeiebak.nl.

Op www.compostdag.nl vindt u meer informatie over de compostdag

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F