Dag van de aarde

Kaapstad heeft last van extreme droogte. Parijse treinstations zijn afgesloten. Wall Street heeft ondergelopen kelders. Ook in Nederland komen deze extreme situaties vaker voor, zoals heftige herfststormen. De aarde verandert, verander je mee? In het teken van de dag van de aarde die plaatsvindt op 22 april geven we je graag tips over klimaatadaptatie.

Hogere temperaturen en wateroverlast

Door de opwarming van onze aarde hebben we te maken met steeds hardere en vaker voorkomende regenbuien. Tussen 1990 en 2013 nam de hoeveelheid neerslag zelfs toe met 26%. De luchtvochtigheid is hoger door warmere temperaturen en daardoor ontstaan er sneller regenbuien. De hoeveelheid neerslag zal alleen maar verder toenemen en de kans op buien met extreme neerslag, zoals hagel en onweer, wordt groter. Een globaal probleem dat om lokale oplossingen vraagt.

verticale-tuin

Verticale tuin
Het staat niet alleen leuk, maar een verticale tuin is ook nog eens functioneel. Een verticale tuin neemt, net zoals een groendak, water op uit de omgeving.  Andere klimaatvoordelen zijn isolatie, opname van fijnstof, lagere omgevingstemperatuur en geluiddemping. Er zijn kant-en-klare producten te koop, maar je maakt er ook eenvoudig één zelf van bijvoorbeeld lege flessen, een oude schoenenopberger of met potten aan de muur. Ook heel duurzaam! Je kunt ook de hoogte opzoeken met klimplanten en begroeide pergola's.

Stappenplan voor je verticale tuin >

urban-garden

Steen eruit plantje erin
De meeste achtertuinen liggen vol met grote tuintegels, lekker praktisch dat wel. Maar wist je dat door al die stenen het in onze steden tot wel 6 graden warmer is? Gevaarlijk voor ouderen en kleine kinderen. De toenemende warmte zorgt ook voor uitzettingsproblemen aan het spoor, bruggen en andere infrastructuur. Dus steen eruit, plantje erin. Goed voor de hittestress en de biodiversiteit van dieren, zoals insecten. Maar denk ook aan waterdoorlatende vlonders en grind. Een paar potten op het terras of balkon doen ook al wonderen!

Vergroen je tuin>

regenton

Gratis  de planten water geven
Als er zo veel water in de tuin komt, waarom zou je dat dan niet opvangen? Met een regenton die je aansluit op de regenpijp kun je op ieder gewenst moment water tappen om je (binnen- en buiten)planten water te geven. Als je een vijver in je tuin hebt kun je die gebruiken als 'overloop' voor de regenton. Vooral in droge periodes hebben je planten (en vooral het gazon) veel water nodig. Water opvangen door middel van een regenton is de milieuvriendelijkste en voordeligste methode.

Hoe plaats je een regenton >
Meer tuintips >

Operatie-Steenbreek-logo

Puur Hoorn is aangesloten bij Operatie Steenbreek

Van verstening naar vergroening

Lees meer

F
F