De energie van de Schoutenstraat

De bewoners van de Schoutenstraat hebben hun handen in een geslagen om hun straat energiezuiniger te maken. Zij hebben laten onderzoeken waar voor hun de grootste kansen lagen om te besparen. Grofweg waren er drie te isoleren delen bij elk huis te onderscheiden: de vloer, de (spouw)muren en het dak. Op maandag 25 april was het zover, voor de dertien woningen aan de Schoutenstraat zijn de isolatiewerkzaamheden begonnen. Samen voor een klimaat neutrale stad!

De Energieke Schoutenstraat

Het is allemaal begonnen in 2014 toen buren Michel Smiers, Inèza Messack en Christine Ravenhorst  elkaar spraken over het zelf opwekken van duurzame energie. Al snel hebben zij hun buren gemobiliseerd en het project ‘De Energieke Schoutenstraat’ was geboren.

De bewoners hebben samen met het Duurzaam Bouwloket en EnergyGo onderzocht welke duurzame maatregelen nu het beste bij de woningen maar ook de bewoners zelf passen. Uiteindelijk hebben vijf huishoudens gekozen voor zonnepanelen van ZonZo en 13 huishoudens hebben gekozen voor isolatie van Koston. Een duurzaam resultaat van de samenwerking. Michel Smiers zegt over het resultaat: “Er is echt een hoop bereikt. We besparen geld en energie. Daarnaast is het leuk met je buren samen te werken aan dit soort projecten. Het schept een sociale verbinding in je straat of buurt.”

Maar hier stoppen de buren en het project nog niet. Het meest concrete vervolgplan van de ‘Energieke Schoutenstraat’ is dat de buren zonnepanelen op ‘openbare’ daken willen gaan plaatsten. Om dit mogelijk te maken werken de bewoners samen met Zonne-coöperatie West Friesland. Het idee is om via de Zonne-coöperatie West Friesland panelen aanschaffen (zonneaandelen genoemd). Deze panelen komen  op een ander dak dan dat van hun eigen woning, maar de bewoner s profiteren wel van de energie opbrengst.

Puur hoorn

Puur Hoorn ondersteunt graag initiatieven als de Energieke Schoutenstaat. De gemeente Hoorn vindt duurzaamheid belangrijk en dat is zichtbaar in het duurzaamheidsprogramma Puur Hoorn. Puur Hoorn wil inwoners en ondernemers enthousiast maken om duurzaam te leven en werken. Want alleen door de handen ineen te slaan bereiken we dat Hoorn een klimaatneutrale stad wordt.

Puur Hoorn heeft de bewoners van de Schoutenstraat ondersteund door het delen van kennis en bij het doorlopen van ambtelijke processen. Ook heeft Puur Hoorn de bewoners in contact gebracht met Duurzaam Bouwloket en EnergyGo. Deze organisaties hebben de onderzoeken verricht naar de beste te nemen maatregelen op het gebied van energiebesparing, isolatie en energie-opwekken.

Geïnspireerd?!

Wilt ook samen met uw buren energie-besparen of een duurzaamheidactie opzetten? Neem dan contact op met Puur Hoorn: puurhoorn@hoorn.nl. Of kijk op de website van Puur Hoorn voor inspirerende voorbeelden: www.puurhoorn.nl.

Wil u meer informatie over de Zonne-coöperatie West Friesland, kijk dan op: www.zonnecooperatiewestfriesland.nl. Je kunt dit project nu al volgen en je als geïnteresseerde aanmelden via facebook (www.facebook.com/ZonneinitiatiefHoorn/?fref=ts).

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F