De Hoornse stadswateren weer SUPerskoon

Sportief én goed voor het milieu bezig zijn? Afgelopen zaterdag in de Hoornse Haven was de start van de actie SUPer SKOON. Operatie Klimaat Westfriesland bundelde haar krachten met SUP Spirit om samen met een groep enthousiastelingen de Hoornse stadswateren schoon te maken. Vanaf een supboard met een afvalgrijper en afvalbak is er een hoop zwerfafval opgevist. Door het afval uit het water te halen wordt voorkomen dat het door dieren opgegeten wordt en/of in zee terecht komt.

“Met 19 SUPerhelden startten we bij WSV om ons in te zetten voor een mooi skoon Hoorn. Het was nog een beetje fris in de morgen dus de koudwatervrees sloeg de deelnemers om het hart. Eenmaal op het water was de vrees snel verdwenen en gelukkig prikte het zonnetje af en toe door het wolkendek om ons te verwarmen. Het fanatisme om elke prul uit het water en het riet te vissen groeide met de minuut en de aanmoedigingen vanaf de kant droegen daar zeker aan bij. ‘Goed bezig hoor!’, ‘Wat goed dat jullie dit doen!’ en ‘Het zou niet nodig moeten zijn hè?’ Wat een positieve vibe”, aldus Kirstin Buis, kartrekker van de actie.

 

Van blikjes tot verpakkingen  
Veel afval blijkt zich op te hopen bij doodlopende stukken zoals aan het einde bij de Turfhaven en de Vollerswaal. Ook in de Karperkuil dreef veel afval in de hoek. Van blikjes, flesjes en mondkapjes tot verpakkingen en flessen. Er werd zelfs een krat uit het water gevist. Alles wat op straat aan afval te vinden is, drijft ook in het water. Met tonnen vol afval keerden de deelnemers terug naar de kade, Hoorn is weer een stukje schoner.

Meer informatie
Operatie Klimaat Westfriesland zet zich in voor een schone stad en een beter klimaat. Zij organiseren verschillende groene acties in de regio en werken daarmee aan een leefbare toekomst. Wil je ook bijdragen aan een schone, leefbare stad? Ga dan naar Operatie Klimaat Westfriesland – Waar Westfriesland samenkomt voor een beter klimaat (ok-westfriesland.nl)

Over de auteur

Operatie Klimaat Westfriesland

Operatie Klimaat Westfriesland zet zich in voor een schone aarde, voor een beter klimaat en daarmee voor een leefbare toekomst. Dit komt voort uit ons gevoel iets te moeten doen met onze zorgen over grote zaken als het klimaat en de afname van biodiversiteit, maar ook voor onze directe omgeving. Ons idee is dat we dit samen kunnen veranderen.

Lees meer artikelen van Operatie Klimaat Westfriesland
F
F