De kracht van het water verbeeld

Op 24 november organiseert Cinema Oostereiland in samenwerking met de Vrienden van het Westfries Museum een bijeenkomst met als titel: Hoorn onder Water? De kracht van het water verbeeld. Het programma duikt in het verleden, het heden en de toekomst van de negatieve en positieve kracht van water. Wat tonen de schilderachtige weergaven uit het verleden ons? Hoe gaan we om met zeespiegelstijgingen anno 2019? Voeren de hoge golven ons naar een totaal andere toekomst?

Programma met drie onderdelen
• Het Westfries Museum in Hoorn toont in de expositie Koele Wateren prachtige schilderijen uit het Rijksmuseum. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. Drie schilderijen uit de expositie worden op het filmdoek getoond en mondeling toegelicht door Cecile Koenjer, conservator Westfries Museum, Ronald de Jager, restaurateur, Gerard de Kleijn, kunstenaar en projectleider M5

• Wat gebeurt er voor onze kust? Dijkversterking bij Hoorn, Ricardo Nuijens van de Alliantie Markermeerdijken licht de noodzaak en de aard van de plannen toe.
• Een filmisch scenario van Hoorn in het jaar 2200. Na de korte animatiefilm “De zilte teelt van Hoorn” vindt een forumdiscussie plaats tussen Jaap Kwadijk (directeur Deltares, kennisinstituut op gebied van water: delta’s, kustgebieden en riviergebieden), Gerard de Kleijn (M5) en Ricardo Nuijens (Alliantie Markermeerdijken). Gespreksleider Henk Tameling.Voor informatie en kaartverkoop
Kijk voor meer informatie over de kaartverkoop op www.cinemaoostereiland.nl. Telefonisch reserveren kan dagelijks tussen 10.00 – 12.00 uur : 0229 – 23 22 96.

 

Over de auteur

Cinema Oostereiland

Aandacht voor de wereldzeeën is hard nodig. Cinema aan het Water wil een podium bieden aan filmmakers, organisaties, kunstenaars, onderzoekers en individuen die zich bezig houden met het groeiende probleem van klimaatverandering en de (plastic) vervuiling van onze wateren, maar vooral ook met praktische oplossingen voor deze problematiek. Tegelijkertijd willen we de schoonheid en de magie van het water laten zien, waarbij onder andere aandacht is voor modern en historisch zeilen. Doe kennis op, raak geïnspireerd door voorlopers, onderzoekers, kunstenaars en aanpakkers en leer wat je zelf kunt doen. Cinema aan het Water is een sideprogramma dat drie jaar onderdeel gaat uitmaken van de programmering van Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Lees meer artikelen van Cinema Oostereiland
F
F