Duurzaam licht voor Hoorn-Noord/ Venenlaankwartier

Vanaf augustus is gestart met het vervangen van de openbare verlichting in de wijk Hoorn-Noord/ Venenlaankwartier. Emile van Boven, adviseur Openbare verlcihting van de gemeente Hoorn en wethouder Simon Broersma geven een update.

“De wijk was echt aan nieuwe verlichting toe, er worden dan ook meer dan 1.000 lampen vervangen in Hoorn-Noord/ Venenlaankwartier”, vertelt Emile van Boven. “Waar nodig worden ook de lantaarnpalen vervangen.” Wethouder Simon Broersma legt uit dat de nieuwe verlichting veel gaat veranderen qua straatbeleving: “De nieuwe armatuur geeft warm wit licht, wat zorgt voor een warmere uitstraling en meer sfeer.

Zuiniger en langer mee
Tegelijkertijd bevatten deze nieuwe lampen de allernieuwste LED-techniek, daarom geven ze meer licht. Ze vragen echter ruim 30 procent minder energie. En omdat ze langer meegaan, besparen we op ook onderhoud: ze zijn dus veel duurzamer.” De wethouder plaatste als start van de werkzaamheden op 3 juli officieel de eerste armatuur en kap.  Het schiet al lekker op! “De vernieuwing verloopt volgens plan,” vertelt Emile. “De aannemer is begin juli gestart met de verlichtingswerkzaamheden en inmiddels is 25 procent van het werk gereed. In augustus is het Venenlaankwartier met succes vervangen, nu is Hoorn-Noord aan de beurt. Voor de donkere periode – half november – zijn bijna alle woonstraten voorzien van nieuw licht.” Maar niet alles kan in één keer, stelt Emile. “In de Venenlaan en de Koepoortsweg wordt de verlichting gelijk met de herinrichting vernieuwd. En de Liornestraat, Johannes Poststraat en de Draafsingel volgen ook later, gelijk met andere wijkontsluitingswegen in Hoorn. Maar ook daar wordt het straks dus een stuk lichter en tegelijkertijd veel sfeervoller op straat.

Over de auteur

Gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn heeft zichzelf als doel gesteld om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Dit is een stad die bij haar doen en laten geen negatieve invloed meer uitoefent op het klimaat, bij al haar activiteiten. In 2040 gebruik we veel minder energie dan nu, en alle energie die we gebruiken is duurzaam opgewerkt. Afval bestaat niet meer doordat we grondstoffen optimaal (her)gebruiken. We geven als gemeente het goede voorbeeld en werken intensief samen met bewoners, ondernemers en organisaties aan de verduurzaming van Hoorn. Met elkaar maken we die duurzame stad!

Lees meer artikelen van Gemeente Hoorn
F
F