Duurzaamheidsscan voor monumenteigenaren

Wethouder Judith de Jong heeft twee monumenteigenaren blij gemaakt met een cheque voor een duurzaamheidsscan. De familie Blankendaal en familie Bontje hebben dit onderzoek ter waarde van 500 euro gewonnen na de informatiemiddag ‘Duurzaam wonen in een monument’.

Duurzaamheidsscan

Hoorn, Zwaag en Blokker tellen 804 monumentale panden. De gemeente wil monumenteigenaren stimuleren om hun woning te verduurzamen. Een duurzaamheidsscan geeft een duidelijk beeld van waar je energie kunt besparen (en opwekken) in jouw woning. Na de inspectie, die uitgevoerd wordt door een monumentenspecialist van Monumentenwacht Noord-Holland, volgt een advies op maat. In het rapport worden voorstellen gedaan voor isolatie, actualiseren van de cv-installatie, energieverbruik en energie opwekken. Het is een eerste stap naar het verduurzamen van een woning.

Tijdens de informatiemarkt ‘Duurzaam wonen in een monument’ konden deelnemers tijdens een loterij de cheque winnen. De heer Blankendaal zal de duurzaamheidsscan laten uitvoeren in zijn woning aan het Grote Oost: “Wij bezochten de duurzaamheidsmarkt en ontdekten dat de technische ontwikkelingen voor het verduurzamen van monumenten al ver gevorderd zijn. Wellicht dat we hier gebruik van kunnen maken in onze eigen woning.” De heer Bontje heeft de cheque gewonnen voor zijn pand aan het Grote Noord, waarin de winkel Tally-Ho zit en waar twee appartementen verhuurd worden. Hij is erg benieuwd hoe duurzaam zijn pand is en waar er nog mogelijkheden zijn voor verbetering.

Bent u eigenaar van een monument of van een pand in het beschermd stadsgezicht en wilt u meer weten over duurzame monumentenzorg?

Monumenteneigenaren die meer willen weten over monumenten en duurzaamheid kunnen kosteloos de waaier ‘Uw monument energiezuinig’ van de ERM opvragen via n.happe@hoorn.nl.

De waaier kun je ook hier downloaden.

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F