Duurzame afvalbakken voor de binnenstad

Op donderdag 24 september verschenen de eerste BigBelly Solar en Smartbelly Solar afvalbakken in de binnenstad van Hoorn

De BigBelly is bestemd voor alle soorten afval, de SmartBelly voor plastic. De eerste tien bakken worden als duo geplaatst. Wethouder Michiel Pijl neemt donderdag de eerste set op het Grote Noord in gebruik. 

De afvalbakken in de binnenstad zitten regelmatig overvol, met name in het weekend. Daardoor neemt de hoeveelheid zwerfafval op straat toe. Een oplossing voor deze problemen is gevonden in het vervangen van de huidige afvalbakken door BigBelly’s en SmartBelly’s, grote bakken die niet zo snel vol raken en op zonne-energie werken..
Beide types bevatten software die via internet permanent inzicht geeft in de vullingsgraad en technische staat van de bakken. Daardoor kan Stadsbeheer de bakken op afstand beheren en ze alleen ter plekke controleren en legen als dat nodig is.

De BigBelly is bedoeld voor alle soorten afval. De bak is voorzien van een ingebouwde perscontainer die de hoeveelheid afval tot 20% comprimeert. De bak is voorzien van een veiligheidsmechanisme dat het onmogelijk maakt om met een lichaamsdeel bekneld te raken.
De SmartBelly biedt de mogelijkheid om soorten afval gescheiden in te zamelen, hetgeen net als de toepassing van zonne-energie past binnen de ambities van Puur Hoorn. Er is voor gekozen deze bak nu uitsluitend voor plastic te gebruiken.

Vergoeding

De kosten van de tien bakken (€ 41.755) worden gefinancierd uit de zwerfafvalvergoeding. In de periode 2013-2022 kent de Stichting Afvalfonds Verpakkingen jaarlijks deze vergoeding toe aan gemeenten die een slimme aanpak van zwerfafval in de openbare ruimte invoeren.

Als na een half jaar blijkt dat de nieuwe bakken in de praktijk aan de verwachtingen voldoen, schaft Hoorn er nog eens 30 aan voor de binnenstad en 20 voor de verschillende winkelcentra in de stad, zo is het plan.
B en W gaan in gesprek met de gemeenteraad over deze wijze van besteding van de zwerfafvalvergoeding. Die bedraagt € 85.000 per jaar, wat de aanschaf van nog eens 50 bakken  mogelijk maakt. Bij de evaluatie wordt ook bekeken of het zinnig is de bakken overal als duo te plaatsen.

Duurzaam en efficiënt

Wethouder Michiel Pijl: ‘Door de aanschaf van BigBelly’s en SmartBelly’s zullen de klachten over volle afvalbakken en overlast door zwerfafval verminderen. We rekenen erop dat de controle op afstand bovendien zorgt voor een besparing in tijd, geld en brandstof. We zetten de bakken neer op de meest logische plekken en legen ze als het daadwerkelijk nodig is. Ik hoop dat de resultaten zo positief zijn, dat we straks in samenspraak met de raad deze duurzame, efficiënte en intelligente vorm van afvalinzameling kunnen uitbreiden.’

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F