Duurzame energie

Zonnepanelen  Overweeg je zonnepanelen te plaatsen op je dak? Via de websites Zonatlas en Duurzaam Bouwloket krijg je met een paar klikken onafhankelijk advies specifiek voor jouw dak. Ook vind je informatie over gecertificeerde installateurs bij jou in de buurt. #1 Inzicht met Zonatlas  Op www.zonatlas.nl/hoorn zie je of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen…

Zonnepanelen 

Overweeg je zonnepanelen te plaatsen op je dak? Via de websites Zonatlas en Duurzaam Bouwloket krijg je met een paar klikken onafhankelijk advies specifiek voor jouw dak. Ook vind je informatie over gecertificeerde installateurs bij jou in de buurt.

Zonatlas voorbeeld

#1 Inzicht met Zonatlas 

Op www.zonatlas.nl/hoorn zie je of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel je jaarlijks bespaart op je energierekening. Met een paar kliks krijg je antwoord op vragen zoals:

  • Hoeveel panelen kunnen er op mijn dak?
  • Hoeveel kan dit gaan kosten?
  • Hoeveel elektriciteit kan het me per jaar opleveren?


#2 Persoonlijk en onafhankelijk advies van het Duurzaam Bouwloket

Na het invullen van je gegevens kun je een overzichtelijk verslag downloaden of printen met handige cijfers over de situatie op jouw dak. Deze kan je vervolgens gebruiken in je gesprek met het Duurzaam Bouwloket en/of een installateur.

De adviseurs van Duurzaam Bouwloket geven je gratis en onafhankelijk advies over hoe je jouw woning energiezuinig kan maken. Lees hier meer over op hun website.

Jouw dak minder geschikt voor zonnepanelen?

Is je dak minder geschikt? Er zijn genoeg andere opties! In Hoorn werkt de gemeente Hoorn samen met Zonnecoöperatie Westfriesland. Via het zonne-initiatief Hoorn kan je meedoen aan het opwekken van eigen energie. Wil je weten hoe het werkt? Lees meer hierover op hun website.

Zonnepanelen in de binnenstad of op monumenten

Hiervoor gelden specifieke regels en richtlijnen. Wil je zonnepanelen plaatsen en woon je in een monumentaal pand en/of binnen het beschermde stadsgezicht van Hoorn? Zonnepanelen in de binnenstad en op monumenten zijn in de meeste gevallen vergunningplichtig. Zo beschermen we het historische aanzicht en karakter van de binnenstad en monumenten. Alle regels en richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten en in de binnenstad lees je op www.erfgoedhoorn.nl. Bekijk daar ook de zonnepanelen beleidskaart waarop de specifieke regels staan die voor jouw pand gelden. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de gemeente. Voor vrijblijvend advies op maat mail je naar erfgoed@hoorn.nl.

Energie uit aardwarmte

Hoorn ligt in een gebied waar goede mogelijkheden zijn om geothermie te gebruiken voor het verwarmen van huizen in plaats van aardgas. Bij aardwarmte, oftewel geothermie, wordt warm water opgepompt en gebruikt om woningen of bedrijven te verwarmen. Eenmaal afgekoeld wordt het water weer teruggepompt. Om deze warmtebron te benutten, moet er een warmtenet worden aangelegd in Hoorn, zodat woningen daarop aangesloten kunnen worden. In de wijk Kersenboogerd wordt er samen met partners Intermaris en HVC aangelegd en onderzocht of een warmtenet op aardwarmte een oplossing kan zijn. Kijk op warmtenethoorn.nl voor meer informatie over warmtenetten en aardwarmte.

Transitievisie warmte 

Welke duurzame warmtebron we gaan gebruiken in Hoorn is per wijk verschillend. In de Transitievisie-Warmte-Hoorn kijken we naar welke kansen in welke wijken liggen en welke energiesoorten we gaan gebruiken. De verwachting is dat een groot deel van de energie die nodig is, binnen Hoorn opgewekt kan worden. Zoals met zonne-energie, aardwarmte en warmte uit water of mogelijk wind.

F
F