Duurzame energie

Onze stad aan het water biedt veel kansen voor het opwekken van duurzame energie binnen Hoorn. We stappen over naar schone energie met behulp van zonne-energie, aardwarmte en warmte uit wind en water. Water kan een mooie bron voor energie-opwek zijn. Lees hieronder meer het opwekken van duurzame energie.   Duurzame energie Welke warmtebron we…

Onze stad aan het water biedt veel kansen voor het opwekken van duurzame energie binnen Hoorn. We stappen over naar schone energie met behulp van zonne-energie, aardwarmte en warmte uit wind en water. Water kan een mooie bron voor energie-opwek zijn. Lees hieronder meer het opwekken van duurzame energie.

 

Duurzame energie
Welke warmtebron we gaan gebruiken in Hoorn is per wijk verschillend. In de Transitievisie-Warmte-Hoorn kijken we naar welke kansen in welke wijken liggen en welke energiesoorten we gaan gebruiken. De verwachting is dat een groot deel van de energie die nodig is, binnen Hoorn opgewekt kan worden. Zoals met zonne-energie, aardwarmte en warmte uit water of mogelijk wind.


Wat kan jij doen?

Ongeveer 80 procent van het aardgas in een woning wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. Met een eigen woning zijn er veel mogelijkheden voor duurzame energie. De adviseurs van Duurzaam Bouwloket geven je gratis en onafhankelijk advies over hoe je jouw woning energiezuinig kan maken. Lees hier meer over op hun website.


Energie uit zon
Er zijn meerdere mogelijkheden om schone energie op te wekken met de zon. Zoals met zonnepanelen die energie omzetten in stroom. Een zonneboiler maakt ook gebruik van zonne-energie en zorgt voor warm water in huis. Wil je weten wat past bij jouw thuissituatie? Dat kan je bespreken met de adviseurs van Duurzaam Bouwloket of lees er hier meer over.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler? En hoeveel energie je kunt opwekken met de zon? De zonatlas laat je in één oogopslag zien of jouw dak geschikt is.

Is je dak minder geschikt? Er zijn genoeg andere opties! In Hoorn werkt de gemeente Hoorn samen met Zonnecoöperatie Westfriesland. Via het zonne-initiatief Hoorn kan je meedoen aan het opwekken van eigen energie. Wil je weten hoe het werkt? Lees meer hierover op hun website.


Zonnepanelen in de binnenstad
Wil je zonnepanelen plaatsen en woon je in een monumentaal pand in de binnenstad? Zonnepanelen in de binnenstad zijn in de meeste gevallen vergunningplichtig en alleen toegestaan als deze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Zo bescherm je het historische aanzicht en karakter van de binnenstad.  De regels en richtlijnen voor zonnepanelen op monumenten lees je in de welstandsnota en op  www.erfgoedhoorn.nl. Voor vrijblijvend advies op maat kun je contact opnemen met erfgoed@hoorn.nl.


Energie uit aardwarmte
Hoorn ligt in een gebied waar goede mogelijkheden lijken te zijn om geothermie te gebruiken voor het verwarmen van huizen in plaats van aardgas. Bij aardwarmte, oftewel geothermie, wordt relatief warm water opgepompt en gebruikt om woningen of bedrijven te verwarmen. Eenmaal afgekoeld wordt het water weer teruggepompt. Om deze warmtebron te benutten, moet er een warmtenet worden aangelegd in Hoorn, zodat woningen daarop aangesloten kunnen worden. In de wijk Kersenboogerd wordt er samen met partners zoals Intermaris, HVC en Liander onderzocht of een warmtenet een oplossing kan zijn.

 

 

Duurzaam nieuws

WatZr PatZr: Ted van der Bruggen

Door Puur Hoorn | 25 november 2021

Deze week een nieuwe watZr patZr: Ted van der Bruggen. Ted is een bevlogen en betrokken inwoner van gemeente Hoorn….

Lees verder

Brochure Hoorn over op schone warmte

Door Puur Hoorn | 18 november 2021

In de brochure Hoorn over op schone warmte (pdf 2 MB) leest u alles over de verandering van aardgas naar…

Lees verder

Praktisch aan de slag met klimaatadaptatie

Door Gemeente Hoorn | 11 november 2021

Na een ambitie en een strategie is er ook een uitvoeringsagenda. Regio Westfriesland heeft de laatste stap gezet in het…

Lees verder
F
F