Duurzame energie

Onze stad aan het water biedt veel kansen voor het opwekken van duurzame energie binnen Hoorn. We stappen over naar schone energie met behulp van zonne-energie, aardwarmte en warmte uit wind en water. Water kan een mooie bron voor energie-opwek zijn. Lees hieronder meer het opwekken van duurzame energie.   Duurzame energie Welke warmtebron we…

Onze stad aan het water biedt veel kansen voor het opwekken van duurzame energie binnen Hoorn. We stappen over naar schone energie met behulp van zonne-energie, aardwarmte en warmte uit wind en water. Water kan een mooie bron voor energie-opwek zijn. Lees hieronder meer het opwekken van duurzame energie.

 

Duurzame energie
Welke warmtebron we gaan gebruiken in Hoorn is per wijk verschillend. In de Transitievisie-Warmte-Hoorn kijken we naar welke kansen in welke wijken liggen en welke energiesoorten we gaan gebruiken. De verwachting is dat een groot deel van de energie die nodig is, binnen Hoorn opgewekt kan worden. Zoals met zonne-energie, aardwarmte en warmte uit water of mogelijk wind.

Wat kan jij doen?
Ongeveer 80 procent van het aardgas in een woning wordt gebruikt voor het verwarmen van de woning. Met een eigen woning zijn er veel mogelijkheden voor duurzame energie. De adviseurs van Duurzaam Bouwloket geven je gratis en onafhankelijk advies over hoe je jouw woning energiezuinig kan maken. Lees hier meer over op hun website.


Energie uit zon
Er zijn meerdere mogelijkheden om energie te besparen met de zon zoals met zonnepanelen. Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Een zonneboiler maakt ook gebruik van zonne-energie en zorgt voor warm water in huis. Wil je weten wat past bij jou thuissituatie? Dat kan je bespreken met de adviseurs van Duurzaam Bouwloket of lees er hier meer over.

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen of een zonneboiler? En hoeveel energie je kunt opwekken met de zon? De zonatlas laat je in één oogopslag zien of jouw dak geschikt is.

Is je dak minder geschikt? Er zijn genoeg andere opties! In Hoorn werkt de gemeente Hoorn samen met Zonnecoöperatie Westfriesland. Via het zonne-initiatief Hoorn kan je meedoen aan het opwekken van eigen energie. Wil je weten hoe het werkt? Lees meer hierover op hun website.


Energie uit aardwarmte
Hoorn ligt in een gebied waar goede mogelijkheden lijken te zijn om geothermie te gebruiken voor het verwarmen van huizen in plaats van aardgas. Bij aardwarmte, oftewel geothermie, wordt relatief warm water opgepompt en gebruikt om woningen of bedrijven te verwarmen. Eenmaal afgekoeld wordt het water weer teruggepompt. Om deze warmtebron te benutten, moet er een warmtenet worden aangelegd in Hoorn, zodat woningen daarop aangesloten kunnen worden. In de wijk Kersenboogerd wordt er samen met partners zoals Intermaris, HVC en Liander onderzocht of een warmtenet een oplossing kan zijn.

 

 

Duurzaam nieuws

Nationale cv-ketel Testdag

Door Puur Hoorn | 21 september 2020

Comfortabel de winter tegemoet Op 25 september is de Nationale cv-ketel Testdag. Zet deze dag de thermostaat alvast even op…

Lees verder

Een podium voor de cultuurhistorie van West-Friesland – help mee!

Door MAK Blokweer | 17 september 2020

MAK Blokweer vernieuwt de bovenverdieping van het bezoekerscentrum met een nieuwe tentoonstelling over de biodiversiteit en cultuurhistorie van het landschap…

Lees verder

Start nieuw seizoen MAKS’ Biomarkt – zondag 27 september

Door MAK Blokweer | 17 september 2020

MAKS’ Biomarkt is een kleinschalige, maandelijkse (streek)markt met biologische en duurzame producten van lokale ondernemers. Na een tijdelijke stop in…

Lees verder
F
F