Edwin ter Velde zegt het met verve: Westfriesland staat voor een nieuwe Gouden Eeuw, als ondernemers de circulaire krachten bundelen. Met Clean 2 Anywhere geeft hij het goede voorbeeld. No guts, no story.
Edwin spreekt in de oude – koude – Philipsfabriek een publiek toe van ondernemers van de Hoornse Ondernemers Compagnie (HOC). Hij vertelt over 17e eeuwse schepen en zijn ‘poolmobiel’ (daadwerkelijk gebruikt om naar de geografische zuidpool te reizen), allemaal gemaakt van afvalplastic. Als opvallend statement dat je niks hoeft weg te gooien, de kern van de circulaire gedachte.
Tiny houses van afvalplastic
Nu heeft Clean 2 Anywhere een nieuw project. In de fabriekshal staan diverse rechthoekige huisjes in diverse stadia van afwerking. Circulariteit is hier tot het uiterste doorgevoerd. De tiny houses – die nog het meest lijken op een groot uitgevallen container – zijn gebouwd van afvalplastic, hout en oud textiel (voor het isolatiemateriaal). Edwin: “Het zijn tijdelijke woningen, vooral voor mensen uit het sociaal domein. Denk aan jongeren en statushouders. Ze kunnen overal neergezet worden. Dat doen we met behulp van elektrische vrachtauto’s en kranen.”
Clean 2 Anywhere werkt hiervoor samen met tal van partijen. Twee zijn er aanwezig. EcarAccu levert de batterijen voor de huisjes. Jasper Baltus van EcarAccu: “Deze batterijen zijn opgewerkt uit afgedankte autobatterijen en slaan de energie op die is opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Het maakt off grid wonen mogelijk.” European Building Supply (EBS), specialist in duurzame, circulaire dakmaterialen, zorgt ervoor dat al het afvalkarton wordt afgevoerd. “Dat wordt gerecycled tot nieuwe verpakkingen voor onze artikelen”, vult Kevin Loomans van EBS aan.
Circulair ondernemen is samenwerken
Het illustreert iets heel wezenlijks bij circulair ondernemen: je kunt het niet alleen. In de Week van de Circulaire Economie werd daarom naast deze bijeenkomst in Hoorn een serie livestreams georganiseerd, waarbij ondernemers rond vier sectoren (agrarisch, textiel, biogrondstoffen en bouw) verkenden hoe zij elkaar circulair kunnen versterken.
“Dat leverde positieve energie en mooie kruisbestuivingen op. Zo experimenteert Bloemenstorm met plantenbakken gemaakt van schimmeldraden van paddenstoelen. Die worden slap onder invloed van vocht. Daar had Bert van Vuuren van Natural Plastics een goede oplossing voor in de vorm van een natuurlijke coating”, aldus Barbara Harskamp, coördinator van Circulair Westfriesland, een van de organisatoren van de livestreams. Geïnteresseerd in deze sessies? Ze zijn allemaal terug te kijken op circulairwestfriesland.nl.