Een tweede leven voor plastic verpakkingen

Een overweldigende herrie, overal transportbanden en allerlei indrukwekkende machines. We staan in de verdeelhal van de Kunststofsorteerinstallatie (KSI) in Heerenveen. Hier wordt het ingezamelde plastic zorgvuldig gescheiden. Ingepakt in enorme balen wachten de plastics op verdere verwerking. “Want dat is juist zo mooi. Plastic kan echt een tweede leven krijgen”, zegt KSI directeur Hendrik van de Vijver.

Plastic, blik en drinkpakken sorteren
De plasticbak is er zowel voor plastic verpakkingen als blik en drinkpakken. Wel zo handig, want bij de KSI wordt alles uit elkaar gehaald. De eerste schifting is bij de zogenaamde trommelzeef. Een enorme ronde tunnel van metaal waarin allerlei plastic verpakkingen zweven. “Daar vindt de eerste sortering plaats op grootte van het plastic”, zegt Hendrik. Na nog een aantal sorteerstappen, onder andere met een infraroodcamera, zijn er voor de allerlaatste selectie nog mensenhanden nodig. Door medewerkers wordt de laatste controle gedaan. Als zij materialen zien die er niet in thuis horen, halen zij dit uit het gescheiden afval.

Granulaat als nieuwe grondstof
De balen plastic in de opslagloods van de KSI worden door gespecialiseerde verwerkers opgehaald en verwerkt tot granulaat. Dat zijn korrels waar nieuwe producten van kunnen worden gemaakt. “Je kunt allerlei producten van gerecycled plastic maken. Denk aan zeepflessen, tuinstoelen en speelgoed”, besluit Hendrik. Jouw plastic krijgt een tweede leven.

Meer info is te vinden op www.hvcgroep.nl/plastic

Over de auteur

HVC

Wij zien een toekomst waarin we energie schoon opwekken en grondstoffen hergebruiken. Dat is urgent, en dat doen we samen en slim, zodat jij daar nu en in de toekomst de vruchten van kan plukken. Afval = grondstof Waar anderen afval zien, zien wij waardevolle grondstoffen. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden voor nieuwe producten. Steeds meer afval, zoals plastic en papier, krijgt een 2e, 3e of zelfs 4e leven. Hergebruiken levert een steeds schonere leefomgeving op en inkomsten voor duurzame investeringen.

Lees meer artikelen van HVC
F
F