Energie besparen? Leen een Wattcher bij jouw bieb!

Vanaf 1 februari kunnen alle inwoners van Hoorn gratis een Wattcher lenen bij de bibliotheek om thuis hun energieverbruik in kaart te brengen. Ook niet-leden kunnen een Wattcher lenen. Zo kunnen inwoners van Hoorn extra veel geld besparen.

Wattcher
De Wattcher is een energiemonitor die het elektriciteitsverbruik van het hele huis laat zien. Je ziet welke apparaten veel verbruiken en ontdekt waar je kunt besparen. Je stopt de Wattcher in het stopcontact en zodra je bijvoorbeeld gaat stofzuigen of de waterkoker aanzet, zie je direct terug hoeveel je verbruikt en welk apparaat in je woning wat verbruikt. Je krijgt daarmee inzicht in diverse apparaten in huis en kunt direct actie ondernemen.

Functies van de Wattcher
De Wattcher heeft 5 functies:

  1. Huidig verbruik: toont de hoeveelheid elektriciteit (Watt) die het hele huis op dat moment verbruikt.
  2. Dagverbruik: toont het elektriciteitsverbruik van de laatste 24 uur.
  3. Gemiddeld dagverbruik: toont het gemiddelde verbruik per dag.
  4. Besparing in euro’s: hoeveel geld bespaar je dit jaar?
  5. Besparing in %: hoeveel procent bespaar je dit jaar?

Leen een Wattcher
De Wattcher geeft directe feedback: continue inzicht in je energieverbruik. Doordat je ziet wat er gebeurt, weet je waar je kunt besparen. Hierdoor is het mogelijk om 10 tot 40 procent op je elektriciteitsverbruik te besparen (daadwerkelijk besparing ligt aan gebruik van de Wattcher: passief of actief). Dit komt neer op 80 tot 300 euro per jaar! Bijkomend voordeel is dat je door het besparen van energie de uitstoot van CO2 reduceert en zo dus concreet bijdraagt aan een beter klimaat.

Puur Hoorn
De Wattcher is een initiatief van Puur Hoorn, het duurzaamheidsprogramma van de gemeente Hoorn. Via Puur Hoorn wil de gemeente bewoners bewuster maken van het energieverbruik in en om het huis.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F