Enkhuizen steunt bewustwordingsproject over plastic afval

Vrijdag 20 september vond een excursie plaats in het kader van ‘Cinema aan het water’, een initiatief van Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen. Cinema aan het water is een project ontstaan uit zorg voor onze oceanen. Thema’s zijn ‘leven onder zeeniveau’, ‘vervuiling door o.a. plastic’ maar zeker ook ‘de schoonheid en de kracht van water’.

Effecten van plastic in de oceanen
22 Europese leerlingen kregen via een uitwisselingsproject van scholengemeenschap Werenfridus in Hoorn de kans mee te doen aan de excursie. Daar werden ze met hun neus op de feiten gedrukt als het gaat om de effecten van plastic in de oceanen. Als introductie werd er een interactieve film vertoond in Cinema Oostereiland. Daarna stapten de leerlingen aan boord van de ‘Egberdina’ om op een toepasselijke plek meer te horen over het onderwerp van bioloog Titus Rombouts en schipper/bioloog Wouter van Dusseldorp.

Steun gemeente Enkhuizen
De gemeente Enkhuizen hecht als echte watersportgemeente veel belang aan schone wateren en draagt van de deelnemende gemeenten het meeste bij aan ‘Cinema aan het water’. Wethouder Esther Heutink, ook aanwezig tijdens de excursie, is blij dat de gemeente dit leerzame en inspirerende project mede heeft mogelijk gemaakt. “Met dit project laten we zien dat een schone wereld dicht bij huis begint. Ik zie uit naar de aankomende duurzaamheidslezingen van de cinema in Enkhuizen!”

Vervolg
In januari vindt er een drietal filmbijeenkomsten plaats op het gebied van klimaatadaptatie en duurzaamheid. Meer hierover leest u binnenkort

Over de auteur

Cinema Oostereiland

Aandacht voor de wereldzeeën is hard nodig. Cinema aan het Water wil een podium bieden aan filmmakers, organisaties, kunstenaars, onderzoekers en individuen die zich bezig houden met het groeiende probleem van klimaatverandering en de (plastic) vervuiling van onze wateren, maar vooral ook met praktische oplossingen voor deze problematiek. Tegelijkertijd willen we de schoonheid en de magie van het water laten zien, waarbij onder andere aandacht is voor modern en historisch zeilen. Doe kennis op, raak geïnspireerd door voorlopers, onderzoekers, kunstenaars en aanpakkers en leer wat je zelf kunt doen. Cinema aan het Water is een sideprogramma dat drie jaar onderdeel gaat uitmaken van de programmering van Cinema Oostereiland en Cinema Enkhuizen.

Lees meer artikelen van Cinema Oostereiland
F
F