Extra ruime openingstijden afvalbrengstation Hoorn

Opening eerste onbemande afvalbrengstation van Nederland 

Afvalbrengstation (ABS) Hoorn is nu ook van maandag t/m vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur geopend. Inwoners kunnen dan hun snoeiafval, puin en grond kwijt zonder dat het personeel van HVC aanwezig is. Het goed scheiden van grof afval leeft in Hoorn. Al jaren ziet HVC de bezoekersaantallen toenemen. Keerzijde van dit succes is dat de wachtrijen langer worden, wat door het toelatingsbeleid vanwege het Coronavirus is versterkt. Doel is om het voor inwoners nog makkelijker te maken hun afval te blijven scheiden. Er is daarom gekozen om een aantal stromen die een relatief lange tijd vragen op het afvalbrengstation ook onbemand mogelijk te maken. Het is het eerste onbemande afvalbrengstation in Nederland. Het betreft een proef van 3 maanden.

Trage stromen
In eerste instantie kunnen inwoners alleen drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin en grond wegbrengen in de avonduren. Het kost inwoners relatief veel tijd om deze drie stromen uit een auto of aanhangwagen te scheppen. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: ‘nu we weten dat we nog wel een tijd minimaal 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar zijn we op zoek gegaan naar lange termijn oplossingen voor drukte op het afvalbrengstation en om het inwoners makkelijker te maken. Dit onbemande station is hier een voorbeeld van. We kijken met deze proef of de drukte overdag afneemt.’

Onbemand station
Bij het ABS in Hoorn was de nood hoog, het is er relatief klein en er komen veel bezoekers. Naast inwoners van de gemeente Hoorn, kunnen ook inwoners van de andere zes West-Friese gemeenten hier gebruik van maken. Gertjan: we zijn erg blij met zoveel bezoekers. De gebrachte spullen worden direct goed gescheiden en vinden hun weg naar nieuwe producten. Van kunststof tuinstoelen worden bij Pipelife bijvoorbeeld weer nieuwe rioolbuizen gemaakt. Om de proef veilig mogelijk te maken is van maandag t/m vrijdag tussen 17.00-21.00 uur alleen de zogenaamde buitenring open van het ABS. Voor de stromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin (geen gips) en grond zijn een stortbak en twee containers in de buitenring geplaatst waar inwoners zelf hun afval in weg kunnen gooien. In de avonduren is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.

Positieve reacties
De proef met het onbemande ABS is al op maandag 8 juni gestart. Gertjan de Waard: ‘als eerste hebben we alleen inwoners van de gemeente Hoorn die in de HVC-app pushmeldingen aan hebben staan op de hoogte gesteld van de proef. Zo konden we de eerste dagen rustig ervaren hoe het gaat met dit onbemande station. De eerste week ging heel goed, mensen gooiden hun afval keurig in de juiste bak en er is gelukkig weinig afval weggegooid wat niet in een van de drie bakken thuishoort. Zo kunnen we deze stromen goed recyclen. Ook hielden bezoekers genoeg afstand tot elkaar.’ De komende weken kijken we of het ook met wat meer bezoekers goed blijft gaan. Na de evaluatie beoordelen we of het onbemand station ook in het weekend geopend kan worden en of dit initiatief ook op de andere zeventien afvalbrengstations van HVC mogelijk gemaakt kan worden. Gertjan: ‘de eerste reacties van inwoners zijn in ieder geval positief en de wachtrijen zijn verminderd. Daar zijn we uiteraard blij en tevreden mee’. ______________________________________________________________________________

Over de auteur

HVC

Wij zien een toekomst waarin we energie schoon opwekken en grondstoffen hergebruiken. Dat is urgent, en dat doen we samen en slim, zodat jij daar nu en in de toekomst de vruchten van kan plukken. Afval = grondstof Waar anderen afval zien, zien wij waardevolle grondstoffen. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden voor nieuwe producten. Steeds meer afval, zoals plastic en papier, krijgt een 2e, 3e of zelfs 4e leven. Hergebruiken levert een steeds schonere leefomgeving op en inkomsten voor duurzame investeringen.

Lees meer artikelen van HVC
F
F