Feestelijke afsluiting duurzaamheidsproject Venenlaankwartier

300 huurwoningen nu energiezuiniger

Bijna 300 woningen in het Venenlaankwartier in Hoorn zijn energiezuiniger gemaakt dankzij isolatie en zonnepanelen. De huurdersvereniging organiseerde samen met Intermaris een feestelijke afsluiting op donderdag 23 februari in Praethuys ‘t Slot. Cees Tip, directeur-bestuurder van Intermaris meldde trots dat zeker de helft van de woningen nu een energielabel A heeft. Ook was het Duurzaam Bouwloket van de gemeente Hoorn vertegenwoordigd. Zij gaven de bewoners tips over energiebesparing.

In 2015 startte woningcorporatie Intermaris met het grote duurzaamheidsproject Duurzaam wonen in deze naoorlogse wijk. Dankzij hoofdaannemers ToekomstGroep en Wit Wognum, veel verschillende onderaannemers en de inzet van Huurdersvereniging Venenlaankwartier heeft de wijk een ware metamorfose ondergaan. Naast het isoleren van de woningen en het plaatsen van zonnepanelen kregen de woningen ook een opknapbeurt aan de buitenkant. De bewoners kregen nieuwe kozijnen met HR++ glas. Intermaris liet voegwerk herstellen en verving dakkapellen. Op de geïsoleerde daken liggen nieuwe dakpannen. Ook kregen de woningen een badkamerventilator en werden oude cv-ketels vervangen. Onder de woningen is drainage aangelegd zodat kruipruimtes droger zijn.

Het voelt in huis veel warmer

Hoe hebben de bewoners het ervaren? Frans Snip en Anneke Vermeer blikken terug op de werkzaamheden. “We stonden vanaf het begin achter het idee om te verduurzamen. De comfortverbetering heeft voor ons de doorslag gegeven. Wanneer we de thermostaat ‘s avonds van 22 graden terug zetten naar 18 graden slaat de kachel de hele nacht niet aan”, vertelt Frans. “Het voelt in huis veel warmer, vooral de vloer en op zolder merk je het. De warmte verdwijnt niet meer via het dak door de isolatie die is aangebracht. Ook hebben we minder last van geluidsoverlast, je hoort amper meer het verkeer langs de woning. Wij kunnen het iedereen aanraden.”

Bewoners Intermaris zien woonlasten dalen door ‘Duurzaam Wonen’

Intermaris startte in 2014 het project Duurzaam Wonen. In drie jaar tijd verlaagt de corporatie voor bewoners van 2.500 woningen de energierekening.

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F