Feestelijke start Schooldag van de duurzaamheid

Op 18 oktober was bij Cinema Oostereiland de kick-off van de Schooldag van de duurzaamheid. Voor 168 basisschoolkinderen was er een ochtend vol met duurzame workshops georganiseerd. Het doel van de schooldag is om kinderen te enthousiasmeren en bewuster te maken van een leukere, eerlijkere en schonere wereld.

Geslaagde dag
De dag startte met de film De Wilde Stad, waarin vanuit de ogen van de kat Abatutu het leven in de stad verteld. Na de film gingen de kinderen in groepjes allerlei workshops doen. Er werd afval geruimd langs het water, de kinderen vonden dat erg leuk en gingen enthousiast aan de slag. Ook deden ze een voedselketenspel én gingen de kinderen aan de slag met een watertafel om te ontdekken wat de invloed is van regen op de stad. Daarnaast ontdekten zij de biodiversiteit rondom Cinema Oostereiland door te kijken naar pissebedden, duizendpoten in het gras en de planten die in de berm groeien. ‘’Ik vind dit een hele leuke bijzondere dag, ’s ochtends gingen we nog rekenen en nu zijn we hier en straks hebben we herfstvakantie’’, aldus een enthousiast kind.

Spelend leren over duurzaamheid
Kinderen zijn de toekomst en tijdens de Schooldag van de duurzaamheid maken 8 basisscholen met bijna 1000 deelnemende kinderen, spelenderwijs kennis met de 7 Kinder Global Goals, hoe zijzelf hiermee aan de slag kunnen gaan, op school maar ook thuis. Zij zijn onze volgende generatie die het uiteindelijk gaan bepalen. ‘’Ga kijken wat je allemaal voor leven tegen komt buiten, ook in de stad. En hoe belangrijk het leven in de stad is, en wat dat voor elkaar betekent. Zo leren jullie waarom onze planeet zo bijzonder is maar ook hoe belangrijk het is om dat in stand te houden’’, aldus Samir Bashara, wethouder duurzaamheid tijdens de kick-off.

Schooldag van de duurzaamheid
Op vrijdag 1 november gaat de 2e editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid officieel van start. Leerlingen van de acht deelnemende basisscholen gaan dan de hele schooldag aan de slag met leerzame workshops, leuke excursies en activiteiten over het thema duurzaamheid. Ben je benieuwd welke basisscholen mee doen, wat het programma is of wil je meer weten over de 7 Kinder Global Goals. Alle informatie lees je op www.schooldagvandeduurzaamheid.nl.

Over de auteur

Gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn heeft zichzelf als doel gesteld om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Dit is een stad die bij haar doen en laten geen negatieve invloed meer uitoefent op het klimaat, bij al haar activiteiten. In 2040 gebruik we veel minder energie dan nu, en alle energie die we gebruiken is duurzaam opgewerkt. Afval bestaat niet meer doordat we grondstoffen optimaal (her)gebruiken. We geven als gemeente het goede voorbeeld en werken intensief samen met bewoners, ondernemers en organisaties aan de verduurzaming van Hoorn. Met elkaar maken we die duurzame stad!

Lees meer artikelen van Gemeente Hoorn
F
F