Fietspad Hoornbloem: circulair, duurzaam en innovatief

Het geasfalteerde fietspad Hoornbloem in Hoorn is vorig jaar vervangen door een duurzaam en circulair alternatief. Niet alleen het milieu heeft hier baat bij, ook gebruikers ervaren voordelen van het innovatieve fietspad. De ontwikkeling van het fietspad is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen GBN, Leicon Verkeersgeleiding, De Hoop Bouwgrondstoffen en gemeente Hoorn.

Voordelen
Voordelen voor fietsers komen voornamelijk door de toplaag van het fietspad. In deze toplaag is reflecterend materiaal aangebracht. Door de reflectie is er zichtbaar een betere scheiding tussen verharding en berm. Daarnaast is minder openbare verlichting nodig en houden fietsers ’s avonds een veilig gevoel. De reflecterende laag maakt het pad stroef en zorgt daarmee voor een betere bestandheid tegen vorst- en dooizouten. Bij zomerse temperaturen neemt het pad een lagere temperatuur aan dan traditioneel beton of asfalt.

Circulaire economie
Het fietspad is een mooi resultaat van circulaire economie. Het grind en het zand in de betonelementen zijn bijvoorbeeld vervangen door 100% gerecycled materiaal. Het materiaal is afkomstig van betonpuin uit de regio Hoorn. Onder andere is het puin van de sloop van het Westfriesgasthuis hiervoor gebruikt. Daarnaast zijn elementen van het fietspad onderling gekoppeld, waardoor verzakkingen en wortelopdruk worden beperkt. Door de flexibele koppeling zijn de elementen opneembaar en kunnen op een andere locatie opnieuw worden ingezet. Wordt het fietspad veel gebruikt? Dan kunnen de platen een kwartslag gedraaid worden. Het fietspad wordt dan breder, wel zijn er dan een paar extra platen nodig.

Duurzaam
Voor de productie van de elementen van het fietspad is de traditionele staalwapening volledig vervangen door synthetische vezelwapening. De productie van de kunststofvezels vraagt minder energie waardoor de CO2-prestatie beter is dan die van staal. Ook kunnen de vezels direct in het betonmengsel gedoseerd worden, waardoor de productietijd aanzienlijk wordt verkort.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F