Lever je kleinapparatuur wat stuk is in bij de recyclekraam in Hoorn!

Struikel jij in de gang ook iedere keer over die doos met oude snoeren en versleten pannen, ligt er in de badkamer nog een elektrische tandenborstel die het al jaren niet meer doet en denk je: “Waar kan ik dit kwijt?”. Je kan deze spullen inleveren bij het afvalbrengstation. Maar omdat deze spullen zo klein zijn belanden ze toch vaak bij het restafval. En dat is jammer! Want als je ze bij de recyclekraam inlevert, kan HVC ze recyclen.

 

Nieuw in Hoorn
Vanaf 19 december 2019 kan je klein grof afval op donderdag afgeven bij ‘DE RECYCLEKRAAM’. In de oneven weken staat de kraam van 9.00 tot 11.00 uur bij Supermarkt Deen in de Vredehofstraat en van 13.00 tot 15.00 uur op bij de hoofdingang van Winkelcentrum De Grote Beer. In de even weken staat de kraam van 9.00 tot 11.00 uur bij Supermarkt Deen in Winkelcentrum Huesmolen en van 13.00 tot 15.00 uur op bij Supermarkt Deen in Winkelcentrum Kersenboogerd. De actie met de recyclekraam duurt 9 weken.

 

Overzicht

Week Datum 9.00 tot 11.00 13.00 tot 15.00
51 19 december 2019 Vredehofstraat Grote Beer
52 28 december 2019 (zaterdag ivm kerst) Huesmolen Kersenboogerd
1 2 januari 2020 Vredehofstraat Grote Beer
2 9 januari 2020 Huesmolen Kersenboogerd
3 16 januari 2020 Vredehofstraat Grote Beer
4 23 januari 2020 Huesmolen Kersenboogerd
5 30 januari 2020 Vredehofstraat Grote Beer
6 6 februari 2020 Huesmolen Kersenboogerd
7 13 februari 2020 Vredehofstraat Grote Beer

 

Wat kan je inleveren?
Bij de recyclekraam kan je frituurvet of –olie, piepschuim, textiel, hard plastic, klein chemisch afval, kleine elektrische apparaten, klein hout, klein metaal, klein puin en klein afval zoals batterijen, lampen en mobieltjes afgeven. Let op: De spullen die je komt inleveren moeten in één boodschappenkrat of –tas passen of makkelijk door één persoon te dragen zijn.

180 kilometer rijden op 8 liter frituurvet
Jouw grof afval vormt de basis voor nieuwe producten. Meer dan 70% van het afval dat HVC inzamelt, wordt hergebruikt. Zo kan je 180 kilometer rijden op 8 liter oude olie of frituurvet en worden er van het ingeleverde metaal weer nieuwe fietsen gemaakt. Daarom is het zo belangrijk dat grof afval wordt ingeleverd bij het afvalbrengstation of de Recyclekraam, alleen dan kan het gerecycled worden!

 

Waarom is beter afval scheiden nodig?
In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn. Zo mag het aantal kilo restafval dan nog maar 100 kilo per persoon per jaar zijn. En zover zijn we nog niet! Op dit moment bestaat een groot deel van het restafval nog uit materialen die straks bij de Recyclekraam ingeleverd mogen worden. Door dit afval beter te scheiden daalt het gewicht van het restafval en kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten.

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F