Gemeente Hoorn gaat voor duurzaam inkopen

Bedrijven die opdrachten voor de gemeente Hoorn willen uitvoeren, moeten steeds meer laten zien hoe hun product of dienst maatschappelijk verantwoord is. Ook geeft de gemeente veel ruimte aan ondernemers om hun kennis en ervaring in te brengen. Ondernemers die benieuwd zijn welke opdrachten de gemeente uitzet, kunnen een kijkje nemen op www.tenderned.nl.

Op donderdag 8 maart ondertekende de gemeente Hoorn het landelijke manifest ‘Maatschappelijk Verantwoord Inkopen’. De gemeente Hoorn heeft samen met 100 overheidsorganisaties uitgesproken bij te willen dragen aan mens en milieu, door anders in te kopen. Het is een uitnodiging aan de markt om duurzame producten en diensten te ontwikkelen en te leveren voor de gemeente Hoorn.

Gelijke kansen
In dezelfde week stemde de gemeenteraad in met het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente Hoorn. Ook daarin speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het inkoop- en aanbestedingsbeleid maakt duidelijk op wat voor manier de gemeente Hoorn producten en diensten inkoopt. De gemeente Hoorn biedt daarbij gelijke kansen voor alle ondernemers. Zo nodigt de gemeente bij meervoudig onderhandse aanbestedingen in ieder geval één ondernemer uit de regio uit. Dit zijn ondernemers uit Noord-Holland Noord en Waterland. Voorwaarde is wel dat deze ondernemer voldoet aan alle eisen van de aanbesteding. In 2016 is 42% van het totale inkoopbedrag besteed bij bedrijven uit de regio.

Benutten van kennis
Ook wil de gemeente gebruik maken van de kennis en ervaring van ondernemers. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Dit doen we door in de opdracht bijvoorbeeld het probleem te beschrijven en de markt te vragen met een oplossing te komen. In plaats van dat we zelf al met een oplossing komen. De Hoornse Ondernemers Compagnie heeft actief meegedacht over dit beleid. Dus ook op die manier maken we gebruik van de kennis en ervaring van ondernemers.’

Regionaal beleid
Ondernemers die ook weleens opdrachten voor Heerhugowaard, Hollands Kroon, Langedijk of Schagen doen, kunnen de regels van de gemeente Hoorn herkennen. Deze gemeenten hebben namelijk gezamenlijk het inkoop en aanbestedingsbeleid opgesteld. Per gemeente kan het op detail verschillen. Het streven is om in de regio zo veel mogelijk samen te werken, zodat het voor ondernemers duidelijk is hoe de gemeenten inkopen.

TenderNed
De gemeente publiceert alle aanbestedingen via TenderNed (www.tenderned.nl). Ondernemers kunnen zich registreren op TenderNed. Hier kunnen ondernemers een zoekprofiel aanmaken en automatisch meldingen ontvangen van nieuwe aanbestedingen binnen hun vakgebied en regio.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F