Gft en etensresten: Hou het schoon!

Een laars, plastic zakken, wegwerpbekers en flessen. In welke afvalbak gooi jij het? Steeds vaker zien we deze spullen tussen het ingezamelde gft-afval. De groene bak is alléén voor jouw gft en etensresten. Ben jij er mooi vanaf en maken wij er groen gas en compost van!

Schoon gft-afval = schone compost
In de installaties doen we er alles aan om vervuiling er zoveel mogelijk uit te halen. Dat doen we door het ingezamelde gft-afval los te schudden en meerdere keren te zeven. Toch blijven er soms kleine stukjes achter. We hebben jullie hulp daarom nodig. Zorg er voor dat in jouw gft-bak alléén afval zit wat er in hoort. Dan kunnen wij er schone compost van blijven maken. Want wat er aan de voorkant niet in gaat hoeven we er aan de achterkant ook niet uit te halen.

Een instinker: composteerbare bioplastic
Wegwerpbestek en -borden, verpakkingen om groente of fruit en wikkels van tijdschriften: ze zijn steeds vaker van bioplastic. Bioplastic wordt gemaakt mais, suikerriet of aardappels. Enkele hebben het label composteerbaar, maar in de praktijk duurt het composteren van deze artikelen langer dan het proces in de composteerinstallaties: het blijft er dus als plastic in zitten. En naast bioplastic is er ook nog gewoon plastic (gemaakt van aardolie) dat ook niet composteerbaar is. Aan het plastic zelf is niet te zien of het van aardolie of planten is gemaakt en of het goed composteerbaar is of niet. Snap jij het nog? Gelukkig is er een makkelijke vuistregel om te onthouden: gooi nooit verpakkingen bij gft en etensresten, ook niet als ze zijn gemaakt van (composteerbare) bioplastics. Deze laatsten horen bij het restafval.

Uitzondering: speciaal gft-zakje
Er is één handige uitzondering… Misschien gebruik je in de keuken een biologisch afbreekbaar gft-zakje met Kiemplantlogo of OK Compostlogo om jouw etensresten mee in te zamelen? Zo’n zakje mag wél, met inhoud en al, in de gft-bak. Deze zakjes zorgen er namelijk voor dat er meer groente-, fruit- en etensresten gescheiden worden.

Over de auteur

HVC

Wij zien een toekomst waarin we energie schoon opwekken en grondstoffen hergebruiken. Dat is urgent, en dat doen we samen en slim, zodat jij daar nu en in de toekomst de vruchten van kan plukken. Afval = grondstof Waar anderen afval zien, zien wij waardevolle grondstoffen. Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle grondstoffen behouden voor nieuwe producten. Steeds meer afval, zoals plastic en papier, krijgt een 2e, 3e of zelfs 4e leven. Hergebruiken levert een steeds schonere leefomgeving op en inkomsten voor duurzame investeringen.

Lees meer artikelen van HVC
F
F