De eerste resultaten van het project over afval scheiden, 100-100-100, zijn bekend. Nog maar 1,7 kilo restafval per week per huishouden!

100-100-100.nu, hét project over afval scheiden en afval voorkomen, is op de helft! Na zeven weken afval wegen, tekenen de eerste resultaten zich af. We zien dat deelnemers minder restafval overhouden dan waar ze mee van start gingen. Dit komt onder andere omdat ze hun gft, en dan met name etensresten, goed scheiden. Dat is winst voor ons milieu, want hoe meer etensresten er in het gft zitten, hoe geschikter het is om te vergisten en om te zetten in groen gas.

De totale hoeveelheid gft van de gemiddelde Nederlander is 160 kilo per jaar. Daarvan wordt 80 kilo goed gescheiden, maar helaas belandt nog 80 kilo in het restafval. Voor 100-100-100 is de deelnemers uit Hoorn gevraagd om hun etensresten en ander organisch afval uit huis te wegen. Ook oude bloemen horen hier bijvoorbeeld bij. Het tuinafval hoeft niet gewogen te worden.

Afvalresultaat in Hoorn

De deelnemers in de gemeente Hoorn wisten hun restafval in de eerste helft van 100-100-100 te beperken tot 1,7 kilo per huishouden! Vergeleken met een gemiddeld Nederlands huishouden is dat echt heel weinig: dat heeft nog zo’n 10,7 kilo restafval per week. De exacte resultaten van de afvalstromen die we wegen, worden na de 100 dagen geanalyseerd en bekendgemaakt.

Afvalpreventie

Nu de eerste helft erop zit, verschuiven we onze focus van afval scheiden naar afval voorkomen. Want afval scheiden is goed, maar afval voorkomen nog beter! We zijn benieuwd: Lukt het de deelnemers in  de gemeente Hoorn zo om nog minder afval over te houden?

Voor wie ook benieuwd is hoe je makkelijk afval kunt scheiden en voorkomen, is er op online platform www.100-100-100.nu elke dag iets nieuws te zien of te doen. Volg de deelnemers op het forum, bekijk de video’s en doe je voordeel met tips over afvalscheiding en afvalpreventie.

www.100-100-100.nu

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F