Als we samen zorgen dat er genoeg planten en bomen staan in Hoorn, heeft dit een positief effect op onze eigen leefomgeving én op die van verschillende dieren. Een groene omgeving heeft effect op het weer. Het helpt om beter wateroverlast van hoosbuien te verminderen. Meer groen in je tuin zorgt ook voor verkoeling tijdens hitte. Dus zorg voor genoeg groen om je heen; want groen is koel!
Hoorn is rijk aan parken, plantsoenen, bomen en bermen. Toch kun je als inwoner de omgeving nóg groener maken. Zet zoveel mogelijk planten en bloemen in de tuin, op het balkon of bij je voordeur.
Wat kan jij doen? WatZr je mee?
Naast de inzet van de gemeente die werkt aan rioolverbetering is ook jouw inzet hard nodig tegen klimaatverandering. Daarom hebben we samen met 27 andere gemeenten in Noord-Holland de WatZr-campagne opgezet (WatZr is een samenvoeging van water en de Z van zon en uit te spreken als Watser).
Neem actie en watZr mee!
Help jij mee in het gevecht tegen de klimaatveranderingen? Ga dan watZren. Een watZr is een kleine, simpele actie rond het huis of in de straat! Wip een tegel, plant een extra struik, zaai bloemen, koop een regenton enzovoort. Het maakt niet uit of het een kleine of grote acties is. Maar doe iets! Want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Eigenlijk zijn er zoveel watZrs om in te zetten. Iedereen kan meedoen.
Wateroverlast en -tekort, hittestress en schoon riool
In de watZr-campagne komen vier thema’s aan bod. Hittestress in de zomer, wateroverlast in het najaar, een schoon riool in de winter en in het voorjaar vragen we u te watZren in en om uw tuin. Maar dat mag nu natuurlijk ook! Wij houden u niet tegen.
De WatZr-website
Ben je benieuwd naar wat jij allemaal zou kunnen watZren? Neem dan eens een kijkje op www.watzr.nl. Daar vindt u informatie, inspiratie en tips. Ook is er een speciale toolkit: https://watzr.nl/toolkit/ met o.a. posters die je zelf kunt printen en waarmee je iedereen kunt laten weten dat je iets gewatZrd hebt.

Voorbeelden wat jij kan doen
Plant een geveltuintje
Een geveltuintje is een strook planten tegen de gevel van je woning. Simpel om aan te leggen en een goede groene oplossing als je geen voortuin hebt. Een mooie klimplant, stokroos of zonnebloem maakt het straatbeeld al gezelliger. Voor de aanleg heb je geen toestemming nodig van de gemeente. Er zijn wel spelregels en die lees je hier.
Enthousiast en nieuwsgierig hoe je werk kan maken van een geveltuin? Bewoners van gemeente Rotterdam laten je zien hoe! Bekijk het Youtube-filmpje over geveltuintjes in Rotterdam hoe zij aan de slag zijn gegaan.
Maak je tuin groener
Wil jij wel een groene(re) tuin of meer planten op balkon maar weet je nog niet hoe? Bekijk dan eens de website van Tuinvereniging Groei & Bloei voor tips en de evenementenkalender. Deze vereniging organiseert regelmatig interessante activiteiten. Eén daarvan is de jaarlijkse steenbreekactie samen met gemeente Hoorn. Dan motiveren ze inwoners om minder steen en meer groen in de tuin te planten. Ook kan je veel ideeën opdoen in de Groene Gids.
Koel met een groen dak
Een groen dak helpt je huis koeler te houden en is goed voor vogels en insecten. Wist je dat een groen dak ook isolerend werkt? Dat scheelt al in huis enkele graden én zie je terug op je energierekening. Je draagt ook bij aan een klimaatbestendige stad omdat het regenwater opvangt. Ga voor meer informatie naar de website van Milieucentraal.
Samen de buurt groener maken
Wil je samen met de buren de handen ineen slaan om de wijk te vergroenen en mooier te maken? Laat je dan inspireren door Buurtgroep Risdam-Noord Groen.
Deze buurtgroep zorgt samen met scholen en organisaties in de buurt dat de woonwijk steeds groener wordt. Bijvoorbeeld met plantjesmarkten, plantpakketten voor wijkbewoners en groenstroken. Meer informatie vind je op de website Buurtgroep Risdam-Noord Groen.
‘Hoorn the place to bee’: meer bijen voor ons groen
Bijen zijn van groot belang voor de land- en tuinbouw. Zij brengen het stuifmeel van de ene bloem naar de andere waarna veel voedselgewassen en planten zich kunnen voortplanten of vruchten krijgen. Daarom zetten de gemeente en stichting Stadslandbouw zich in voor zich nog meer bijen in Hoorn. Er worden verschillende bijenlinten aangelegd in de stad. Bijvoorbeeld stroken met planten waar bijen graag op af komen . Wil je ook aan de slag met een bijenlint of een bijenhotel? Bekijk dan de website van de Bijenstichting.