Groene straat voorbeeld voor Hoorn

De Weegbree in Risdam-Noord is een voorbeeldstraat voor Hoorn en wordt daarom tijdelijk omgedoopt tot WatZr-straat 2021. Bewoners zijn aan de slag gegaan met het vergroenen van zes boomspiegels, het stukje grond rondom een boom, en een groenstrook op hun gezamenlijke parkeerplaats.  Naast de nominatie overhandigde Wethouder Samir Bashara  een tas vol bloembollen, kleurplaten voor de kinderen en een egelhuis voor de buurt.

Voorbeeldstraat 2021
De buren in Risdam-Noord staken samen de handen uit de mouwen en maakten hun buurt groener en fleuriger door openbaar groen gezamenlijk te adopteren. Bijna alle planten zijn stekjes die daarvoor zijn gebruikt komen uit eigen tuin. Buurtbewoner Coraline vertelt: ‘Een aantrekkelijke en groene straat voor bewoners én voor bijen en vlinders, dat is wat we allemaal willen. In de oude situatie zag ons hofje er het hele jaar hetzelfde uit, maar nu staat er steeds iets anders te bloeien. We hebben na twee seizoenen veel geleerd over beplanting. Hoe hoog wordt deze plant, zaait deze zich uit en kunnen ze tegen droogte of extreme nattigheid? We hebben ook geleerd samen te werken met elkaar en jezelf niet te overschatten. Net wanneer je tijd hebt voor onderhoud blijkt het te nat, of juist veel te droog. En blijf vertellen wat je doet. Het leuke is dat de kinderen in de straat enthousiast aan het tuinieren zijn. Zij begrijpen heel goed hoe belangrijk het is om goed voor je buurt én de natuur te zorgen!’

foto’s gemaakt door: Ted van der Bruggen, betrokken en bevlogen wijkbewoner

Meer vergroenen
Een WatZr is een kleine actie op of rond het huis zoals vergroening van de tuin, wateropvang met regentonnen en het aanleggen van geveltuintjes of een groen dak. Extreem weer zorgt steeds vaker voor overlast. Droogte en hittestress, of zoveel water dat de riolen overstromen. Om dit te verminderen roepen we iedereen in Hoorn op om meer te vergroenen rondom huis en straat.

Informatie
Wilt u meer weten over adoptiegroen en hoe u uw buurt kan vergroenen? Ga dan naar www.hoorn.nl/adoptiegroen. Wilt u weten over wat u kan WatZr-en of wilt u meer weten over de campagne? Ga dan naar de website www.watzr.nl of volg de WatZr-campagne via social media.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F