Groenere tuinen in Hoorn

Hoorn doet mee aan Operatie Steenbreek

Milja van Rijswijk uit de Risdam heeft symbolisch een eerste plantje in haar tuin gezet, als vervanging voor straatklinkers. Dit deed ze op donderdag 30 november samen met wethouder Samir Bashara. Zij is een van de bewoners die aan de gemeente hebben gevraagd mee te doen met ‘Operatie Steenbreek’. Dit is een landelijk initiatief om stenen in tuinen te vervangen door planten.

Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om tuinen groener te maken. Samen met bewoners, Groei en Bloei, KNNV en het hoogheemraadschap doet de gemeente mee. Het initiatief kwam bij Bewonersoverleg Risdam-Zuid/Nieuwe Steen vandaan. Maar ook bewoners van andere wijken hebben al belangstelling getoond.

Milja van Rijswijk, van het Bewonersoverleg Risdam-Zuid/Nieuwe Steen: ‘wij willen groenere wijken. Niet alleen de gemeente, maar ook wij als bewoners kunnen daar wat aan doen. Door je tuin groener te maken geef je vogels, insecten en andere dieren de ruimte’. ‘En ook helpen groenere tuinen om overlast bij hoosbuien tegen te gaan. Het water kan dan makkelijker weg. Stenen houden bovendien meer warmte vast dan groen. Je ziet in wijken met veel steen dat de temperatuur hoger ligt dan in een groene omgeving.’, vult wethouder Samir Bashara aan.De eerste stap is gezet door het contract met Operatie Steenbreek te tekenen en symbolische de eerste stenen te vervangen. Samen met bewoners en de andere samenwerkingspartners, gaat de gemeente in het voorjaar van start.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F