Hittestress

De aarde warmt op en dat voelen we in de zomer. We krijgen vaker last van hittegolven en langdurige droogte. Veel steen in tuinen en pleinen in de stad zorgen ervoor dat hitte blijft hangen. Maak daarom meer ruimte voor groen in je tuin. Zo zorgen we samen voor meer verkoeling in onze stad. Door…

De aarde warmt op en dat voelen we in de zomer. We krijgen vaker last van hittegolven en langdurige droogte. Veel steen in tuinen en pleinen in de stad zorgen ervoor dat hitte blijft hangen. Maak daarom meer ruimte voor groen in je tuin. Zo zorgen we samen voor meer verkoeling in onze stad. Door hitte slapen we niet goed en zorgt voor vermoeidheid of hoofdpijn. Een langdurige hittegolf kan gevaarlijk zijn voor ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Dit noemen we hittestress. Voorkom hitte in en rondom je huis voor een fijne plek om goed te slapen en te leven.


Wat kan jij doen
?
Zorg dat je niet uitdroogt
Genoeg drinken tijdens hitte is erg belangrijk. Ga je de deur uit? Neem altijd een flesje drinken mee voor onderweg. Draag dunne kleding en smeer je huid goed in met zonnebrandcrème. Doe zo weinig mogelijk, blijf binnen of zoek lekker de schaduw op.

In en rondom huis
Houd je huis koel door ramen en deuren dicht te houden. Zonwering helpt ook goed om hitte buiten te houden. ’s Avonds kan je de koele lucht binnenlaten door je ramen weer lekker open te zetten.

Steen eruit, plant erin
Steen houdt warmte vast en groen verkoelt. Met minder steen en meer groen in je tuin of balkon zorg je voor verkoeling én is het fijn vertoeven rondom huis. Het maakt je tuin gezelliger en nodigt uit voor meer vogeltjes en vlinders. Meer informatie hoe je aan de slag kan voor meer verkoeling in je tuin of balkon lees je op de website van Stichting Steenbreek.

Investeer slim en isoleer
Goede isolatie voor je woning zorgt ervoor dat je huis in de winter warm blijft, maar ook dat het in de zomer binnen langer koel blijft. Voor gratis advies en meer informatie over hoe je je huis beter isoleert lees je op de website van Duurzaam Bouwloket.


Meer informatie

Het is belangrijk dat we weten waar in Hoorn er wateroverlast kan ontstaan. Dit staat in de klimaatstresstest. Er is gekeken naar hitte en langdurige droogte en waterveiligheid- en kwaliteit. Zo wordt duidelijk wat er nodig is voor onze stad en voor de regio Westfriesland. De noodzakelijke maatregelen komen in een uitvoeringsprogramma. We laten hierin zien wat we al doen aan bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden en hoe we verder bouwen aan een klimaatbestendige stad en regio. De klimaatstresstest helpt ook bij de bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering.

Kwetsbare doelgroepen bij hitte
Deze infographic laat zien wie de kwetsbare doelgroep is bij hitte, wat er met je gebeurt bij oververhitting én wat je kan doen om oververhitting te voorkomen.
kwetsbare doelgroep Voorkom oververhitting

 

 

Meer hittetips
De RIVM laat met verschillende filmpjes zien wat je kan doen tijdens langdurige hitte. Bekijk hier de filmpjes.

Laatste nieuws

Zonneparken Zwaagdijk: schrijf je in voor zonne-energie uit de buurt!

Door Puur Hoorn | 20 september 2022

Op de grond van een oude perengaard, achter de kerk in Zwaagdijk-West verrijst Zonnepark Zwaagdijk-West. Het project is een samenwerking van buurtinitiatief Zonnecoöperatie West-Friesland, projectontwikkelaar…

Lees verder

WatZr winnaars blij met gouden gieter

Door Puur Hoorn | 19 september 2022

Ruim 70 inwoners uit Noord-Holland Noord deden afgelopen weken mee aan de prijsvraag ‘Win de Gouden watZr Gieter’. Met een foto van jouw watZr kon…

Lees verder

Onder de sterrenhemel bij het Theater van de Nacht

Door MAK Blokweer | 15 september 2022

Zaterdag 22 oktober 18:30 – 22:00 Verwondering in het donker! Dat is waar het in het Theater van de Nacht om draait. Op 22 oktober…

Lees verder
F
F