Hoorn – Fluitschip uit afvalplastic

Hoorn krijgt een scheepswerf voor boten van afvalplastic. De Zaanse poolreizigers, bekend van hun project Clean2Antartica, beginnen nog dit jaar aan de Schelphoek een innovatieve scheepswerf om schepen te bouwen uit afvalplastic.

Clean2Antarctica

Het idee om schepen te gaan bouwen uit afvalplastic komt niet zomaar uit de lucht vallen. Edwin en Liesbeth ter Velde hebben vorig jaar als eerste mensen ooit op de Zuidpool gereden met hun deels uit afvalplastic gemaakte wagen: Solar Voyager, aangedreven op zonne-energie. Ze verbleven een maand op Antarctica en hebben een afstand afgelegd van maar liefst 650 kilomater zonder een druppel brandstof te verbruiken. Hun missie? “Een nieuwe samenlevingsvorm creëren waarbij we weer in balans met de natuur leven en welvaartsgroei nieuwe kansen brengt’’.

De inzichten die het zij tijdens hun ontdekkingsreis op Antarctica hebben opgedaan nemen ze mee voor het realiseren van een scheepswerf in Hoorn.

Fluitschip uit afvalplastic
De droom van Edwin & Liesbeth is een fluitschip bouwen uit afvalplastic op de oorspronkelijke bouwwijze, dat voldoet aan de hoogste standaarden in de scheepsbouw. Het Fluitschip gaat over de wereld zeilen en zal particulieren en ondernemers inspireren om meer circulair te leven.

Bijzondere scheepswerf
Dat Edwin & Liesbeth in Hoorn terecht zijn gekomen is geen toeval. Door de Hoornse kracht om het initiatief een plek te geven in de stad, maar ook omdat Hoornse reder Pieter Jansz. Liorne (1561-1620) wordt gezien als de uitvinder van het fluitschip. Liorne werd in die tijd uitgelachen om zijn plannen, maar het fluitschip kwam er uiteindelijk wel!

De scheepswerf wordt nog dit jaar gerealiseerd in de Schelphoek in Hoorn: drijvende paviljoens waar (groene) denkers en doeners meehelpen om uit afvalplastic schepen te bouwen. Hier wordt de Solar Voyager tentoongesteld en een informatiecentrum geopend om mensen bewust te maken dat weggooien zonde is. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen mee gaan helpen, ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er worden veel partijen bij dit initiatief betrokken. Ten slotte willen ze met ondernemers bedrijfsexpedities gaan doen waarbij ze letterlijk in de afvalbak gaan speuren op zoek naar waardevolle grondstoffen. Zonde om weg te gooien!

Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven over dit mooie initiatief? Houd de facebookpagina van ‘Puur Hoorn’ en van ‘Clean2Antarctica’ dan goed in de gaten!

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F