Hoorn is 25 hazelnootbomen rijker

Oktober is ‘De Maand van het Vergeten Plantseizoen’. Dit is het moment om bomen te planten. Met de Vergroenquiz werd je groene kennis op de proef gesteld en kreeg je tips om je tuin klimaatvriendelijk te maken. Ook maakte je kans op een hazelnootboom! De quiz is 31 oktober officieel gesloten. Onder alle inzendingen zijn 25 hazelnootbomen verloot.

Meer bomen zorgen voor minder wateroverlast
Bomen nemen water op, houden water vast en verdampen water. Wist je dat een boom zo’n 100 liter water kan verdampen per dag? Met een boom in je tuin zorg je ervoor dat regenwater kan verdampen, via de bladeren van je boom. Wel tot drie keer meer dan een tuin zonder groen. En tijdens hete dagen is het 1 tot 2 graden koeler in je tuin! Ook vangen bomen CO2 op, waardoor er minder CO2 in de lucht komt.

Achter de hazelnootboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor kennis, wijsheid en inspiratie. Alle wijsheid zit, zoals het gezegde luidt, ‘in een notendop’. In de kern van de hazelnoot wordt al het goede opgeslagen en deze boom leert ons daarom het opslaan en doorgeven van kennis.

Waarom planten in het najaar?
Het najaar wordt vaak geassocieerd met vallende blaadjes. Maar wist je dat dit hét is moment om nieuwe planten in de aarde te zetten? De grond bevat namelijk nog veel warmte van de zomermaanden en er zit nog voldoende water in de grond. Met de winter in aantocht kan de plant een grote groeivoorsprong ontwikkelen. In de winter gaan de planten in winterslaap waardoor de wortels zich kunnen ontwikkelen. In het voorjaar staat de plant stevig in zijn schoenen en kan het bloeien beginnen.

WatZr je mee?
Hittegolven, enorme plensbuien of juist lange droge periodes. We hebben steeds vaker te maken met extreem weer. En dat zorgt steeds vaker voor overlast. Droogte en hittestress, of zoveel water dat de riolen overstromen. Ook bij jou in de straat. Gemeenten, provincie en waterbedrijven doen van alles om overlast te voorkomen. Maar ze kunnen het niet alleen. Jij kunt ook helpen, met watZrs: kleine en simpele acties in en om jouw huis. WatZr je mee?

Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder.

Meer informatie
De Vergroenquiz is een actie van Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en de WatZr campagne. Kijk wat jij kan doen op www.watzr.nl

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F