Hoornse Expeditie Duurzaam gestart

“Waarom moet alles zo duurzaam?” Was een vraag bij de nulmeting wat kinderen over duurzaamheid weten. Met de nulmeting startte leerlingen van vijf Hoornse basisscholen op vrijdag 29 oktober de 4e editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. Dit schooljaar de kick-off van Expeditie Duurzaam. “We hoeven niet in één keer alles helemaal duurzaam te doen, dat mag in stapjes. En elk stapje dat we zetten is belangrijk en draagt bij aan een duurzamere wereld” spreekt Wethouder Samir Bashara de kinderen toe van basisschool Al Amana.


Wat weten de leerlingen al over duurzaamheid?

Wat doe jij aan duurzaamheid en wat doe jij om de aarde gezond te houden? Met deze vragen startte wethouder Samir Bashara de kick-off Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. De leerlingen kwamen er zo achter wat zij al weten over duurzaamheid en wat ze al doen aan duurzaamheid. Daarna gingen ze aan ze slag met leuke doe-activiteiten. “We vonden het heel leuk om met het werkblad op onderzoek te gaan. We mochten door de hele school lopen. We hebben ook geleerd dat we schone energie moeten gebruiken want dat is beter voor het milieu” vertellen Thieu en Melle van de Sint Jozefschool in Blokker. Ook speelden de leerlingen het Zeker Weten Lekker Eten spel en leerden over gezonde voeding.


Eerste vijf basisscholen starten met Expeditie  Duurzaam

Na de kick-off starten de eerste vijf basisscholen aan een op maat gemaakt weekprogramma: Expeditie Duurzaam. Tijdens Expeditie Duurzaam gaan de leerlingen verder ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een gezonde wereld. De thema’s voeding, afval en energie staan hierin centraal.

Genoeg te doen!
De leerlingen gaan miniatuurhuizen isoleren, energieproefjes doen en ontdekken wat duurzame energie betekent. Ze onderzoeken bijvoorbeeld ook wat ons voedsel kost en ze worden zich bewust van hun eigen rol in (zwerf)afval. Het programma sluiten ze af met een les Culturele Kunstzinnige Vorming, waarbij de leerlingen op creatieve wijze hun opgedane kennis verwerken en natuurlijk terugblikken op de nulmeting om hun kennis te meten. Hoeveel weten zij over duurzaamheid na de expeditie?

In het voorjaar van 2022 starten de volgende vijf Hoornse basisscholen met  Expeditie Duurzaam. Dan is ook de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid de kick-off van het weekprogramma.


Meer informatie
Wil je meer weten over de deelnemende scholen of het programma waar de kinderen mee werken? Ga dan naar www.hoorn.schooldagvandeduurzaamheid.nl. Expeditie Duurzaam met de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid is een samenwerking van Stichting Schooldag van de duurzaamheid en Stichting MAK Blokweer, in opdracht van gemeente Hoorn.

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F