Hoornse Expeditie Duurzaam met kick-off Hoornse Schooldag van de duurzaamheid

Basisscholen in gemeente Hoorn gaan op Expeditie Duurzaam.

10 Basisscholen in gemeente Hoorn gaan dit schooljaar met hun leerlingen op Expeditie Duurzaam. Een bijzonder doe-programma over duurzaamheid voor basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8. Zij starten Expeditie Duurzaam op 29 oktober met als kick-off de 4e editie van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid. In de week of weken daarna gaan zij verder op Expeditie Duurzaam. Ook wethouder Samir Bashara helpt mee om aan te geven hoe belangrijk hij dit thema voor de leerlingen vindt.

 De kern van het programma is dat kinderen spelenderwijs leren wat duurzaamheid betekent en hoe zij zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan een leukere, eerlijkere en schonere wereld.


Kick-off
Tijdens de kick-off zijn er leuke activiteiten voor de kinderen. Ze starten het programma met het kijken naar de film ‘De 7 Wereldwensen van Sem&Saar’. In die film neemt weerman Reinier van den Berg de kinderen mee om vanuit de ruimte naar de aarde te kijken. Met mooie beelden en muziek zien en horen zij wat duurzaamheid betekent voor de aarde, voor hun buurt en natuurlijk voor henzelf. Ook leren de kinderen over gezonde voeding en gezondheid met het Zeker Weten Lekker Eten spel en gaan ze aan de slag met hun eigen wereldwensen.

Expeditie  Duurzaam
Na de kick-off van de Hoornse Schooldag van de duurzaamheid volgt er op elke deelnemende basisschool een op maat gemaakt weekprogramma, Expeditie Duurzaam. De thema’s voeding, afval en energie staan centraal. De leerlingen gaan miniatuurhuizen isoleren, energieproefjes doen en ontdekken wat duurzame energie betekent. Ze onderzoeken bijvoorbeeld ook wat ons voedsel kost en worden zich bewust van hun eigen rol in (zwerf)afval.

Voordat de scholen starten met de expeditie is er een nulmeting . Wat weten kinderen al over duurzaamheid? Leerlingen worden door de nulmeting bewust over wat zij zelf op school of thuis doen aan duurzaamheid. Het programma sluit af met een les Culturele Kunstzinnige Vorming, waarbij de leerlingen op creatieve wijze hun opgedane kennis verwerken en natuurlijk terugblikken op de nulmeting om hun kennis te meten. Hoeveel weten zij over duurzaamheid na de expeditie?

 

Junior Global Goals
Het gehele programma staat in het teken van 7 Junior Global Goals, die zijn afgeleid van de door de Verenigde Naties opgestelde 17 Sustainable Development Goals (SDGs). De Junior Global Goals zijn geformuleerd op initiatief van stichting Schooldag van de duurzaamheid, zodat ook kinderen kunnen begrijpen waar de SDGs over gaan.

 

Meer informatie
Wilt u meer weten over de deelnemende scholen en de Junior Global Goals? Zie www.hoorn.schooldagvandeduurzaamheid.nl.

Expeditie Duurzaam met de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid is een samenwerking van Stichting Schooldag van de duurzaamheid en Stichting MAK-Blokweer, in opdracht van gemeente Hoorn. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Blauwe Schuit en Eneco.

Over de auteur

MAK Blokweer

Stichting MAK Blokweer zet zich in voor maatschappelijke bewustwording van de zorg voor natuur, milieu en landschap. In opdracht van de gemeente Hoorn beheert de stichting 12 hectare land in Blokker: natuurpark Blokweer. In dit theater van het landschap gaan educatie en recreatie hand in hand. MAK Blokweer organiseert activiteiten voor jong en oud, altijd met aandacht voor de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Want de toekomst van de mens hangt af van een evenwichtige relatie met de wereld om ons heen, en die overtuiging legt MAK Blokweer in alles. Dat zit hem in kleine dingen, zoals welke schoonmaakmiddelen er gebruikt worden en wat de boerderijkat te eten krijgt, maar ook in grotere dingen: het land wordt ecologisch beheerd en de rietkreek filtert doorlopend afvalstoffen uit omliggende sloten. En natuurlijk komt alle energie die voor dit alles nodig is van de zon.

Lees meer artikelen van MAK Blokweer
F
F