Hout de heilige graal in bouwen?

Expertsessie circulair & biobased bouwen voor bouwprofessionals

In Heerhugowaard verrijzen in een parkachtige omgeving vijf markante appartementengebouwen die variëren in hoogte en waarin een breed scala aan woningtypen zijn ondergebracht. Dat belooft al veel. Maar wat dit project echt bijzonder maakt: het is bijna volledig gebouwd van hout. Een eerbetoon aan het verleden of een opmaat naar de toekomst? Kom als bouwprofessional kijken, praat mee en oordeel zelf!

 

Hout is niet alleen ‘goud van oud’, het is in de kern een super duurzaam bouwmateriaal met een dubbel klimaatpositief effect. Het slaat CO2 op en voorkomt de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van beton. Hout is makkelijk te verwerken, licht (voordelig voor het transport) en heeft een hoge isolatiewaarde van zichzelf. Kortom, in deze tijd wordt houtbouw herontdekt, maar nu als milieuvriendelijk, biobased alternatief.

 

Sneak preview bij Europa’s grootste houtbouwproject
Benieuwd naar de mogelijkheden? In Heerhugowaard worden de grenzen van de houtbouw opgerekt met cross laminated timber (CLT). Hier wordt gewerkt aan ‘Woodstone’, Europa’s grootste houtbouwproject. U kunt nu een ‘sneak preview’ krijgen. Circulair Westfriesland nodigt u op woensdag 28 september graag uit voor een bezoek aan een testopstelling van drie Woodstone woningen op locatie. Hier ziet u onder meer hoe bouwbedrijf De Nijs dusdanig circulair bouwt dat alle materialen – van houten panelen tot toiletpotten – hergebruik kunnen worden.

 

Met elkaar in gesprek gaan
Grootschalige, duurzame houtbouw is nieuw in Nederland. Dat gaat met vallen en opstaan. Ook bij Woodstone zijn de uitdagingen talrijk. Hoe ga je om met de vloeropbouw? Kun je allle voorzieningen in hout uitvoeren? Na het bezoek aan de proefopstelling gaat een panel van experts uit de bouw en van de provincie en gemeente in het Zakenstation Heerhugowaard met elkaar in gesprek over de kansen en beperkingen van houtbouw. Is het toepasbaar in Westfriesland (ook op een kostenefficiënte manier)? Wat is de rol van secundair hout? Zijn andere biobased materialen beter geschikt? U kunt deze paneldiscussie – live of online – bijwonen, vragen stellen en uw eigen ervaringen delen.

 

Meer informatie en aanmelden
De toekomst in bouwen is duurzaam. Maar hoe we dat met elkaar gaan vormgeven is vaak nog de vraag. Laat u inspireren met deze bijeenkomst over circulair & biobased bouwen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Programma en doelgroep

13.00 uur – bezoek aan grootste houtbouwproject van Europa, Woodstone

15.00 uur – debat over de toekomst van hout en andere biobased materialen in de bouw

Voor wie? Bouwprofessionals en ambtenaren die geïnteresseerd zijn in biobased bouwen.

 

Wij rekenen op een middag die hout snijdt. Tot 28 september!

 

Circulair Westfriesland

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F