Is thuis afval scheiden nuttig? Jazeker!

Door thuis afval te scheiden zorg je ervoor dat waardevolle materialen niet verbrand worden, maar een nieuw leven kunnen krijgen. ‘En waarom kan HVC dat afval dan niet scheiden?’ vraag je je misschien af na berichtgeving in de media over het nut van het scheiden van plastic en blik.

Omdat de verschillende soorten afval een betere kwaliteit hebben en behouden als jij ze al apart houdt in plaats van dat dit pas bij HVC zou gebeuren.

De kwaliteit van gescheiden afval is belangrijk, willen we als maatschappij er weer nieuwe producten van maken. Daarom kiezen we voor afval scheiden bij de mensen thuis in plaats van het achteraf proberen eruit te halen. Als je afval thuis goed scheidt, raakt het afval niet vervuild. Hoe ‘schoner’ het afval, hoe beter en hoogwaardiger het te recyclen is. En als je het afval thuis goed scheidt, is het schoner dan wanneer dit pas bij HVC gebeurt.

Wat blijkt in de praktijk? Sinds inwoners van Westfriesland de oranje container voor plastic, pak en blik gebruiken, wordt het andere afval ook beter gescheiden. Van jouw apart gehouden afval kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt. Zo verandert je lege pak vla in een pan, je etensresten in groen gas en compost en je lege toiletrol wordt de krant van morgen. Het doel is om per persoon de hoeveelheid restafval per jaar te verminderen van gemiddeld in Nederland 250 kg per persoon naar 100 kg per persoon. Hoe minder afval we met elkaar produceren hoe beter. En het afval dat we produceren willen we zoveel mogelijk recyclen.

 HVC heeft er met alle deelnemende gemeenten voor gekozen om het waardevolle afval thuis bij mensen thuis gescheiden in te zamelen. Voor appartementen, flats en de binnenstad is het niet altijd mogelijk om afval gescheiden weg te gooien. HVC zoekt naar oplossingen om het ook voor deze locaties makkelijker te maken om afval gescheiden weg te kunnen gooien.

Het is dus heel belangrijk dat je vooral doorgaat met scheiden van je afval. Zo zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk waardevolle materialen een nieuw leven krijgen en dat zo min mogelijk afval de verbrandingsoven ingaat. Samen voor een klimaatneutrale stad!

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F