‘Jij bent toch geen viesPEUK!?’

Binnenkort kun je deze leus zomaar tegenkomen op straat in de wijk Kersenboogerd. Het bewonersinitiatief ‘Schoon met een Sjabloon’ wil inwoners met opvallende uitingen op straat overtuigen om afval en peuken niet meer op straat te laten zwerven. Op vrijdag 25 juni plaatst inwoonster Margreet Aartsen, die het initiatief bedacht heeft, de eerste uiting samen met Wethouder Samir Bashara.

Puur Hoorn heeft via het platform van Voor een mooie stad, inwoners gevraagd naar  duurzame ideeën voor de Kersenboogerd. Met het idee ‘green graffiti’ wordt met tijdelijk afbreekbare krijtverf aandacht gegeven aan zwerfafval, grofvuil en peuken. Samen met inwoners zijn ontwerpen voor de sjablonen bedacht voor de green graffiti.


Niet hier maar daar

Peuken en afval horen niet op straat maar in de afvalbak.. Uit gemak en gewoonte wordt er ook vaak  grofafval op straat of bij ondergrondse containers geplaatst, zonder dit aan te melden bij HVC. Het afval wordt vervolgens niet opgehaald en blijft lang liggen. Soms is het niet eens bewust gedaan. Het aanmelden van afval bij HVC is gratis en kan eenvoudig online. Door mensen hier weer op te blijven wijzen hopen de initiatiefnemers gedrag te veranderen. Het korte en makkelijk te onthouden webadres meldafval.nl draagt hier hopelijk aan bij.


Afval, slecht voor plant en dier

Naast dat zwerfafval en peuken op straat zorgen voor een minder fraai straatbeeld, gaan dieren er ook mee aan de haal. Het trekt ongedierte aan en vogels verspreiden het verder door de stad. Een groot deel van het afval bestaat uit plastic en zelfs in het filter van een peuk kom je plastic tegen. Plastic breekt nauwelijks af in de natuur en blijft daardoor jaren liggen totdat het uiteen valt in kleine stukjes microplastics. Om deze stukjes is laatste tijd veel te doen vanwege de negatieve effecten op de natuur.

 

Help mee
Inwoners en kinderen uit de wijk Kersenboogerd kunnen de set bestaande uit een spuitbus krijtverf en sjablonen, gratis aanvragen om mee te helpen met het plaatsen ervan. Hoe dit precies werkt lees je op de website vooreenmooiestad.nl/sjabloon. Doe je mee?

 

Over de auteur

Voor een mooie stad

'Voor een mooie stad' is dé open stadscommunity voor alle inwoners van Hoorn. De stad nog aantrekkelijker maken en samenwerken aan leuke ideeën om die vervolgens samen te realiseren. Je kunt hier je initiatief starten en deze presenteren op je eigen gemaakte pagina. Op deze manier kun je peilen of er genoeg draagvlak is voor een nieuw idee. Daarnaast helpt Voor een mooie stad ook bij het werven van de middelen die nodig zijn voor het slagen van jouw initiatief. Voor iedereen die zich inzet voor de stad, of een ander helpt de stad mooier te maken, is een eretitel bedacht, namelijk de Stadsmakers van Hoorn. Meer weten? www.vooreenmooiestad.nl

Lees meer artikelen van Voor een mooie stad
F
F