Kenners verzorgen succesvolle snoeiworkshop

Het is weer de tijd om fruitbomen en fruitstruiken te snoeien. Daarom verzorgde ‘Risdam-Noord Groen’ voor veel belangstellenden een snoeiworkshop. Onder leiding van oud-docent Clusius College, Hans Timmerman, geassisteerd door Cees Rood, voormalig fruitteler, beleefden de deelnemers een bijzondere leerervaring in de Historische Fruittuin Swaegh.

 

Resi Beijer, bestuurslid van ‘Risdam-Noord Groen’, vertelt: ”Na de theoretische uitleg waarbij tal van begrippen, van gesteltakken tot assimilaten, aan de orde kwamen, gingen wij aan de slag. Beide mannen brachten een schat aan ervaring in. Echt bijzonder om bijvoorbeeld van Cees Rood, zijn vader was ook al fruitteler, te horen hoe hij 40 jaar van zijn arbeidzaam leven in een fruitboomgaard in de Bangert heeft gewerkt. Juist omdat wij in deze tuin historisch verantwoord willen werken bood Cees de perfecte inbreng. En wie kan het beter uitleggen dan Hans Timmerman. Je hoort hoe hij als docent op boeiende wijze veel hoveniers heeft opgeleid. O ja, en natuurlijk helemaal mooi dat onze buurtfruittuin deskundig is gesnoeid!”

 

De leerzame zaterdagochtend duurde niet 1,5 uur zoals aangekondigd maar liep uit tot 2,5 uur. Diverse enthousiaste deelnemers stelden thuis direct aan de slag te gaan om hun fruitbomen en fruitstruiken goed onder handen te nemen.

Over de auteur

Risdam-Noord Groen

De buurtgroep ‘Risdam-Noord Groen!’ heeft als doel om de woonwijk leefbaar te houden door te zorgen dat er (weer) meer groen komt in de wijk. Dit zowel in tuinen van bewoners als in het openbaar groen. Het streven is een symbiose van woonwijk met natuur (‘stadsnatuur’). Er wordt aan de bewustwording van de wijkbewoners op diverse manieren gewerkt. Dit proces is er op gericht dat de wijkbewoners weten dat (meer) groen in de wijk bijdraagt aan • betere gezondheid/minder stress; • meer biodiversiteit; • minder criminaliteit; • betere klimaatadaptatie. Activiteiten zijn onder andere: organisatie wijkbijeenkomsten, plantjesmarkten, plantpakketten voor wijkbewoners verzorgen, groenstroken creëren, aanplant ‘Leekerbos’, workshops i.s.m. Clusius College, inzaaien bijenlint, vergroenen drie basisscholen, bijdrage aan Groenvisie van de gemeente. Kortom: Vitamine G(roen) voor Risdam-Noord.

Lees meer artikelen van Risdam-Noord Groen
F
F