Kersenboogerd aardgasvrij, hoe dan?

Nederland moet stoppen met het gebruik van aardgas. Dat is nodig om de opwarming van onze aarde tegen te gaan. Alle inwoners van Hoorn moeten in het jaar 2040 koken, douchen en het huis verwarmen op een duurzame manier. Dat is een grote klus. Hoe krijgt de gemeente dat samen met u voor elkaar? Dat is een goede vraag. De gemeente is druk in gesprek met deskundigen en inwoners van de Kersenboogerd. De wijk is de eerste van Hoorn die onderzocht wordt.

Duurzame kansen
“Op 1 oktober is er een bijeenkomst over duurzame kansen voor de Kersenboogerd geweest. Hier in het Wijklab”, vertelt Charlotte Bakker, programma manager Duurzame Stad bij gemeente Hoorn. Ze vervolgt: “Met ruim 25 bewoners uit de wijk bespraken we wat de overgang van aardgas naar schone energiebronnen inhoudt. En wat het gaat betekenen voor u als inwoner. De buurtbewoners dachten met ons mee. Dat is heel fijn, want niemand kent de wijk beter dan zij.”

Wijk voor wijk, stap voor stap
Charlotte: “Nederland gaat in de toekomst het aardgas afsluiten. Het is dus voor iedereen nodig om over te stappen op een andere energiebron. In Hoorn doen we dat niet zomaar in één keer. Dat doen we wijk voor wijk. En stap voor stap. Op een manier die geschikt is voor iedereen. Daarom vinden we het fijn als inwoners met ons mee denken. Bij de overgang gaan we uit van een prettige manier van wonen. Van inwoners horen we dan graag wat dat voor hen is.” Het onderzoek naar een aardgasvrij Hoorn start dus in de Kersenboogerd. “Het ziet ernaar uit dat een warmtenet het meest geschikt is voor de wijk. Maar dat moet het onderzoek nog laten zien. We vinden in ieder geval dat overstappen naar een nieuwe energiebron betaalbaar moet zijn voor alle inwoners van Hoorn. Dat is ons uitgangspunt”, vertelt Charlotte.

Ideeën en tips zijn welkom
Heeft u nu al ideeën over een aardgasvrije Kersenboogerd? Dat horen wij graag, want een beter milieu gaat ons allemaal aan. Stuur uw tip of opmerking naar duurzamestad@hoorn.nl.

Over de auteur

Gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn heeft zichzelf als doel gesteld om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. Dit is een stad die bij haar doen en laten geen negatieve invloed meer uitoefent op het klimaat, bij al haar activiteiten. In 2040 gebruik we veel minder energie dan nu, en alle energie die we gebruiken is duurzaam opgewerkt. Afval bestaat niet meer doordat we grondstoffen optimaal (her)gebruiken. We geven als gemeente het goede voorbeeld en werken intensief samen met bewoners, ondernemers en organisaties aan de verduurzaming van Hoorn. Met elkaar maken we die duurzame stad!

Lees meer artikelen van Gemeente Hoorn
F
F