Masterclass geeft inzichten in kansen van circulaire economie

Het probleem zit op het eind, de oplossing aan het begin

Ruim 70 deelnemers kwamen dinsdagochtend 3 maart in al vroegte naar Cinema Oostereiland  voor een Masterclass Circulaire Economie. Na een goed ontbijt werd de masterclass geopend door wethouder Harry Nederpelt. Thijs Aarden en Olaf Prinsen gaven een presentatie over wat Circulaire Economie is en kan betekenen. Daarna waren er werksessies waarbij de deelnemers de inhoud met elkaar bespraken.

De regio Westfriesland ziet circulair als belangrijk thema voor het realiseren van een duurzame en toekomstbestendige economie. Tijdens de bijeenkomst werd circulaire economie omschreven als een gesloten kringloop waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Bijvoorbeeld een product dat demontabel is waardoor onderdelen per grondstof nogmaals gebruikt kunnen worden, of door een onderdeel te vervangen de levensduur wordt verlengd.
Circulaire businessmodellen
Voorbeelden van circulaire businessmodellen zijn statiegeld, verhuur en het lease- en servicemodel. Doordat de leverancier verantwoordelijk blijft voor het onderhoud en de restwaarde zorgt deze voor hoge kwaliteit grondstoffen en halffabricaten. Als het contract voorbij is heeft de leverancier een product die waarde heeft omdat het goed (in onderdelen) te hergebruiken is. Een hogere kwaliteit betekent ook kansen op een langer contract en hogere opbrengsten.
Bamboo Baby
Carolien Beelen is bekend van BambooBaby en start in april met een eigen merk wasbare luiers onder de naam DQ, (Double Quality). “De start kwam voort vanuit de zoektocht naar luiers zonder chemicaliën erin, voor mijn pasgeboren zoon”. Na het importeren volgt nu de keuze om het zelf te produceren. “Hierdoor heb ik de gehele inkoop en productie wel in eigen hand en kan ik deze circulair maken. De wegwerpluier is onderdeel van de wegwerpmaatschappij en dat moet veranderen. Gelukkig begint de markt te wennen aan duurzame alternatieven.”
“Wordt bewust van welke materialen je gebruikt in je producten en in je verpakking”Van der Bell

Sjors Deken was een van de aanwezige koplopers op het gebied van circulaire economie. Hij is directeur van Van der Bell sloopwerken en de Grondstoffenbank op Agriport. “Mijn opa nam 68 jaar terug al materialen mee naar huis van de gebouwen die hij sloopte of demonteerde, om die weer te verkopen. Jaren later veranderde die werkwijze toen iedereen juist alles nieuw wilde hebben.” Hij hoopt dat er door deze masterclass een omslag in denken ontstaat bij andere ondernemers. “Waarom produceer je op deze wijze? Wordt bewust van welke materialen je gebruikt in je producten en in je verpakking. En hoe je deze ook eenvoudig kunt hergebruiken. Vraag daarbij bijvoorbeeld de expertise van afvalverwerkers. Deze inzichten en contacten maakt dat het goed is dat deze masterclass georganiseerd wordt.”

Slimmer van elkaar leren
Door de aanwezigheid van zowel ambtenaren als ondernemers ontstond een mooie dynamiek tijdens de werksessie. Ondernemers lopen soms aan tegen wetten en regels welke duurzaam of circulair werken tegengaat. Bovendien bleken veel initiatieven die al actief waren niet bij de deelnemers bekend te zijn. Door deze te inventariseren kan er slimmer van elkaar geleerd worden. Alle overige opgehaalde informatie wordt gebruikt voor de actieagenda Circulair Westfriesland 2020, die tijdens de week van circulaire economie later dit jaar nog meer vorm en inhoud gaat krijgen.

Organisatie
De Masterclass is het vervolg op ‘de Westfriese Week van de Circulaire economie 2019’, die in mei vorig jaar door het collectief Duurzaam Ondernemend Westfriesland werd georganiseerd. Deze groep bestaat uit de zeven Westfriese gemeenten, Provincie Noord-Holland, Omgevingsdienst NHN, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Rabobank en de Westfriese Bedrijvengroep.

 

Over de auteur

Puur Hoorn

Puur Hoorn is het samenwerkingsverband van verschillende partners in Hoorn die samen werken aan het verduurzamen van de stad. De partners zijn Stichting Netwerk, Intermaris, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Duurzaam Bouwloket, MAK Blokweer, Bewonersgroep Risdam Noord Groen, Tuinvereniging Groei & Bloei, Ondernemersvereniging HOC, Voor een mooie stad en gemeente Hoorn.

Lees meer artikelen van Puur Hoorn
F
F