Voor de oude binnenstad zal de gemeente niet op korte termijn (kunnen) starten met een collectieve oplossing. Hernieuwbare gassen zijn pas na 2030 te verwachten en warmtenetten voor het centrumgebied voorlopig te kostbaar in aanleg.
Lang niet elke woning is hetzelfde dus voor maatwerkadvies verwijzen wij u graag naar het Duurzaam Bouwloket. Voor meer informatie zie: https://www.hoorn.nl/zonderaardgas
Als algemeen advies kan worden meegegeven dat voor de meeste woningen in de binnenstad het verstandig is om stapsgewijs te isoleren en wanneer mogelijk te voorzien van een hybride warmtepomp. Daarmee zet u concrete stappen om de energierekening te verlagen en houdt u de opties open voor toekomstige ontwikkelingen.
In 2019 is door de gemeente Hoorn een transitievisie warmte opgesteld. Daar bekijken we welke manier van verwarmen bij elke wijk logisch is en waar we starten. In deze visie staat omschreven hoe Hoorn over kan stappen van aardgas naar schone warmte. Voor iedere wijk komt verder onderzoek. Omdat de technische ontwikkelingen snel gaan, past de gemeente deze visie iedere 5 jaar aan. De verandering van aardgas naar schone warmte doen we samen stap voor stap en wijk voor wijk.
Op basis van de laagste maatschappelijke kosten is bepaald welke oplossingen de gemeente Hoorn zal ondersteunen. Voor gebieden met de hoge maatschappelijke kosten als gevolg van de volle ondergrond, de hoge warmtevraag, veel infrastructuur en het moeilijk kunnen isoleren van de gebouwen liggen hernieuwbare gassen voor de meeste gebouwen voor de hand. Denk hierbij aan groengas of waterstofgas. In de transitievisie warmte is dat ook als meest voordelige oplossing berekend voor de Grote Oost.