Minister Wiebes: salderingsregeling voor zonnepanelen blijft tot 2021

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat behoudt de salderingsregeling voor zonnepanelen tot ten minste 1 januari 2021. Dit heeft Wiebes bekend gemaakt in een Kamerbrief. Het oorspronkelijke plan was om vanaf 1 januari 2020 de salderingsregeling te vervangen door een terugleversubsidie. Deze terugleversubsidie gaat in de huidige vorm niet door omdat de uitvoer hiervan ingewikkelder is dan verwacht.

Wat is de salderingsregeling?
Huishoudens met zonnepanelen kunnen de elektriciteit, die ze aan het stroomnet leveren, aftrekken van hun eigen stroomverbruik. Zo betalen ze geen energiebelasting, -heffing en btw over de zelf opgewekte stroom.
De stroom die zonnepanelen zelf opwekken, wordt eerst verbruikt door de apparaten in het huis. Resterende stroom wordt teruggeleverd aan het openbare net (bijvoorbeeld wanneer je niet thuis bent). Op momenten dat de zonnepanelen geen of te weinig stroom opbrengen, bijvoorbeeld ’s avonds, dan neem je stroom af van het openbare net. Als een huishouden onder de streep meer stroom aflevert aan het net, dan dat het afneemt van het net, ontvangt het huishouden een terugleververgoeding. Dit heet salderen.

(Bron: Milieu Centraal en Consuwijzer).

Over de auteur

Marit Smelter

Lees meer artikelen
F