Vele bomen en struiken geplant tijdens de Nationale Boomfeestdag in Hoorn

Woensdag 14 en donderdag 15 maart werd Nationale Boomfeestdag in Hoorn gevierd. Ongeveer 140 kinderen, uit 6 klassen, van 3 basisscholen hebben deze 2 dagen samen 38 bomen en 6.400 heesters geplant in onze gemeente. Wethouder Theo van Eijk hielp de leerlingen van RK Basisschool De Wingerd bij het planten van de eerste boom bij Sporthal Zwaag. De leerlingen van SBO De Piramide en OBS Montessori hebben ook de handen uit de mouwen gestoken door in de buurt van hun school bomen en heesters te planten.

De Boomfeestdag bestaat niet alleen uit het planten van bomen, maar ook uit bewustwording kweken onder kinderen over de rol van bomen en planten in ons klimaat. Jan Geus van de gemeente Hoorn gaat namelijk ook langs bij basisscholen voor uitgebreide lessen over de flora en fauna.

Jan Geus organiseert al meer dan 40 jaar de Boomfeestdag in de gemeente Hoorn. “In 1977 werd er tijdens de toenmalige Boomfeestdag een “groen”expositie gehouden in de Boterhal. Daar kwamen allerlei scholen en schoolkinderen om iets op te snuiven van flora en fauna. Mij werd gevraagd om hier iets aan de kinderen over te brengen. Dit leek me zeker wel wat en het lag me ook goed. De kinderen vonden het ook echt heel leuk,” aldus Jan Geus. Sindsdien houdt Jan zich bezig met de Boomfeestdag als geheel. In zijn eerste jaar begon hij ook met het planten van bomen met kinderen en nu is het een jaarlijks terugkerend feest. De biologielessen heeft hij erin gehouden: “Om de kinderen voor te bereiden op de boomfeestdagen heb ik vanaf het begin op de scholen biologielessen gegeven. Dit duurt per klas minimaal anderhalf uur en dan nog blijven de kinderen gemotiveerd. Ik neem ook erg veel materiaal mee wat ze in hun handen kunnen nemen. Sommige scholen stellen speciale biologieweken in en er worden quizjes gehouden.”

Vooral tijdens de expansie van Hoorn, met Risdam Noord, Grote Waal, Bangaerde, Kloosterhout en Kersenboogerd en nu Bangert en Oosterpolder, werden er veel bomen geplant door scholieren van diverse scholen. “Sommige jaren werden er wel meer dan 500 bomen en 10.000 heesters geplant.”

Tijdens zijn werk komt Jan veel in aanraking met kinderen, onder andere tijdens het ontwerpen en vernieuwen van ruim 300 speelplaatsen. “Uit alle wijken van Hoorn vraag ik de kinderen wat zij nodig hebben en veel kinderen zie ik daarna weer terug tijdens de Boomfeestdagen.” De voortgang van de Boomfeestdagen in Hoorn zit zo te zien dus wel snor.

Draaiorgel ‘De Broodvechter’ zorgde tijdens de het planten voor de muzikale omlijsting.

F
?